Rendkívüli hír: Megjelent az életveszélyes marburgvírus Nyugat-Afrikában!

Megjelent az életveszélyes marburgvírus Nyugat-Afrikában − közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) – írta meg az Euronews, a CNN és a BBC.

 

Erősen fertőző halálos vírust fedeztek fel Nyugat-Afrikában a Marburgvírust./Kép. express.co.uk

 

Az MTI beszámolója szerint alig két hónappal a legutóbbi ebolajárvány végét követően mutatták ki az erősen fertőző marburgvírust Guineában, a déli Guéckedou prefektúrában egy időközben elhunyt beteg szervezetében.

 

Az első vizsgálatokat a Pasteur egészségügyi intézet végezte el Szenegál fővárosában, Dakarban. Keresik azokat, akik a pácienssel kapcsolatba kerülhettek. A vírus megfékezését nagyban hátráltatja, hogy az ország párhuzamosan küzd a koronavírussal is.

Meg kell fékezni a marburgvírust, mielőtt messze és távol elterjedne

− jelentette ki Matshidiso Moeti, a WHO Afrikáért felelős igazgatója.

 

kép. Twitter
Kép. Twitter/WHO

 

A marburgvírus sokban hasonlít az ebolára, és legvalószínűbb terjesztői szintén a denevérek lehetnek. A kór testnedvekkel terjed. A betegség magas lázzal, izomfájdalmakkal, vérhányással és belső vérzésekkel jár.

A WHO szerint egyelőre nincsen engedélyeztetett antivirális gyógyszer vagy oltás a marburgvírus ellen. 1967 óta a marburgvírus tizenkét nagyobb kitörését jegyezték fel Afrika déli, illetve keleti részein, de a mostani az első eset, hogy a kontinens nyugati részén is megjelent a kór. A WHO szerint a halálozási arány az eddigi járványok idején 24 és 88 százalék között ingadozott.

 

További részletek és leírások a Marburgvírusról a Marburg marburg-vírus – Wikipédia (wikipedia.org) oldalon olvashat.