Rendkívüli hír: Novák Katalin Ukrajnába utazik Volodimir Zelenszkijhez

Az Index értesülése szerint Novák Katalin köztársasági elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására Ukrajnába indult.

 

Úgy tudjuk, a magyar államfő vonattal megy Lengyelországba, és onnan Ukrajnába.

 

A HÁBORÚ KEZDETE ÓTA EZ A LEGMAGASABB SZINTŰ LÁTOGATÁS A MAGYAR ÁLLAM RÉSZÉRŐL.

 

Korábban Novák Katalin is csatlakozott ahhoz a közleményhez, amelyben tizenegy elnök ítélte el az október 10-én Ukrajnát érő támadásokat. A közlemény elfogadhatatlannak nevezi, hogy a moszkvai képviselők atommal fenyegetik a világot.

Országaink nevében követeljük, hogy Oroszország azonnal hagyja abba polgári célpontok támadását. Nem hagyunk fel az erőfeszítéssel, hogy bíróság elé állítsuk a mai (október 10. – a szerk.) bűncselekmények felelőseit

– hangsúlyozzák közleményükben az államfők.

Szívügye a kárpátaljai magyarság helyzete

A magyar államfő kinevezése óta szívügyének tekinti a kárpátaljai magyarság sorsát, nemrég kárpátaljai gyerekeket fogadott a Sándor-palotában abból az alkalomból, hogy számukra és gyermekotthonokban élő társaik számára adománygyűjtés indult. A befolyt adományokkal a kárpátaljai Ráton működő Szent Mihály Gyermekotthon árváinak karácsonyát szeretnék szebbé tenni.

Múlt hétvégén pedig Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetőjével találkozott.

A legerősebb fegyverünk a magyar szív, és nekünk erre a magyar szívre van szükségünk ahhoz, hogy a békét meg tudjuk nyerni

 

– írta közösségi oldalán Novák Katalin.

 

Hozzátette:

 

„Mi, magyarok a nehéz helyzetekben mindig összefogunk, mert tudjuk, ahol a szükség, ott a segítség. Ez a jövőben is így lesz!”

 

Szeptemberben az ENSZ Közgyűlése előtt a magyar kormány álláspontjával megegyezően kifejtette: Magyarország elítéli az orosz agressziót, illetve gazdasági és humanitárius segítséget nyújt az ukrajnai menekülteknek.

Továbbá sürgette az ENSZ tagállamait, hogy a békét nyilvánítsák elsődleges célnak.