Rendkívüli hír: Teljesen leállt az abai szakrendelő is!

Fel kellett függeszteni az abai szakrendelő működését, miután az azt működtető cég hét kisebbségi önkormányzati tulajdonosa megakadályozta az egészségügyi szolgálati jogviszonyra való áttéréshez szükséges munkaszerződés aláírását – írja sajtóközleményében az abai önkormányzat.

Az egészségügyi dolgozók korábbi jogviszonyát március elsejével váltotta fel az új egészségügyi szolgálati jogviszony, aki éjfélig nem írja alá az új szerződést, annak megszűnik a munkaviszonya. Az átállás ugyanakkor korántsem megy zökkenőmentesen, leginkább azért, mert sokan az utolsó pillanatban kapták meg a szerződésüket, és sok részlet is csak az utolsó időszakban lett világos.

Az állam korábban több ponton engedett az orvosok tiltakozása miatt, jelentősen emelkedtek például az ügyeleti díjak, és a felek is folyamatosan egyeztettek egymással arról, hogy miként lehetne áthidalni a problémákat. A helyzetet korábban Debrecenben és Nyíregyházán is sikerült rendezni, Szegeden viszont közel 300 orvos nem akarja aláírni a szerződését.

Az abai szakrendelőben ugyanakkor más a helyzet:

a szakrendelő főállású orvosa, a szakasszisztencia és az adminisztratív, kisegítő feladatokat ellátó dolgozók jogviszonyának rendezése megtörtént, és az ügyvezető szerződése is készen áll, a kisebbségi tulajdonos viszont megakadályozta annak aláírását.

Az önkormányzat közleménye szerint a szakrendelő vezetője a gazdasági társaság ügyvezetőjeként megbízási jogviszonyban látta el a tevékenységét, ezt kellett volna egészségügyi szolgálati jogviszonyba átfordítani. Az abai önkormányzat többségi tulajdonosként kezdeményezte is a döntéshozatalt, az önkormányzati kisebbségi tulajdonosok pedig tudomásul is vették, hogy szükséges az áttérés, később viszont nem adtak felhatalmazást a szerződés aláírására.

A szakrendelő így vezető nélkül maradt, és hacsak nem rendezik mielőbb a helyzetét, a működését fel kell függeszteni. Mint a közleményben írták, jelen helyzetben beteget fogadni nem lehet, de még a dolgozók februári munkabérét sem lehet elutalni. Az önkormányzat szerint akár 24 óra alatt meghozhatók a szakrendelő újraindulásához szükséges döntések, ha a polgármesterek hajlandóak közreműködni.