Rendkívüli hír: Vészhelyzet van az Északi Áramlat 2-n

Csökkent a nyomás az Északi Áramlat 2 tengeri gázvezeték egyik szálában – közölte hétfőn a projekt üzemeltetője, a Nord Stream 2 AG.

 

„Vészhelyzet van az Északi Áramlat 2 gázvezeték A vonalán. A Nord Stream 2 szárazföldi helyszíni diszpécsere ma éjjel az A vezetékben hirtelen nyomáscsökkenést észlelt. Németország, Dánia, Svédország, Finnország és Oroszország parti hatóságait azonnal riasztották. A vizsgálat folyamatban van”

 

– közölte a vállalat az Interfax orosz hírügynökség szerint, amit a lengyel Next.Gazeta.pl tett közzé.

 

A dán tengerészeti hatóság gázszivárgást jelentett Bornholm szigeténél. A feltételezett vészhelyzeti helyszín az ország felségvizein kívül, Dánia kizárólagos gazdasági övezetében található. A pont elhelyezkedése egybeesik az Északi Áramlat 2 gázvezeték útvonalával.

A DÁN HATÓSÁG AZT TANÁCSOLTA A HAJÓKNAK, HOGY ÖT MÉRFÖLDRE KERÜLJÉK EL A HELYSZÍNT.

 

Az Északi Áramlat 2 dupla tengeri gázvezeték évi 55 milliárd köbméter kapacitással az oroszországi Leningrád megyei Kingiszepp járásában lévő Szlavjanszkaja kompresszorállomástól Németország balti-tengeri partvidékéig vezet.

A csővezeték mindkét szálát feltöltötték gázzal, az állapota üzemkész, azonban a német hatóságok a vezeték tanúsítási folyamatát leállították, az Egyesült Államok pedig szankciós listára tette az Nord Stream 2 AG projektcéget.

A vállalat emiatt kénytelen volt elbocsátani az alkalmazottjait.

 

Via. Interfax