Rendkívüli: Jelentés a Lánchíd állapotáról – a híd lényegében bármelyik pillanatban elkezdhet szétesni

0

Lehetetlen megmondani, mikor fordul kritikus szakaszba a Lánchíd állapotának romlása, de ez bármikor megtörténhet. A vasbeton szerkezetből darabok hullhatnak a Dunába és a rakpartokra, a pályalemez különösen a déli járdán bármikor elkezdhet beszakadni – állapítja meg egy friss jelentés.

Csak remélni lehet, hogy a komplex hídfelújítás megkezdéséig rendelkezésre álló időszakban nem következik be „nem várt esemény” a hídszerkezetben – egyebek között erre az összefoglaló megállapításra jutott áprilisban az Főmterv-MSC konzorciuma a Lánchíd hídszemléjének elvégzéséről készített jelentésében – írja a Világgazdaság a híd állapotát elemző vizsgálatsorozat birtokába került dokumentumaira hivatkozva.

A vizsgálat szerint általánosságban ugyan elmondható, hogy az öttonnás össztömeg-korlátozás bevezetése minden bizonnyal hozzájárul a Lánchíd állagromlásának lassulásához, a vasbeton szerkezet kapcsán viszont kiemelik, hogy

“számítani lehet arra, hogy kisebb betondarabok lehullhatnak a szerkezetről.”

Ezek esetlegesen kárt is okozhatnak a híd alatt, az alsó rakparton áthaladó gépjárművekben vagy akár a Dunán úszó járművekben.

Egyre csak rohad a Lánchíd./Kép. bors.hu

A pályalemez vasbeton szegélybordáinak és az azokat alátámasztó acéltartóknak az általános korróziós állapota igen súlyos. A legnagyobb kockázat a déli oldali járdalemeznél áll fenn:
ennek gyorsuló romlása könnyen tömeges lemezbeszakadásba fordulhat át,

“ez pedig olyan mértékű balesetveszély rizikóját rejti – ez érvényes az északi oldalra is –, amely esetlegesen szükségessé teheti a hídi járdák lezárását a gyalogosforgalom elől.”

A járdalemez bárhol és bármikor átlyukadhat, ennek pontos helye és ideje nem prognosztizálható.

A főváros vezetése és a kormány egymásra mutogatnak a híd felújítása kapcsán: utóbbi szerint Budapest indokolatlanul késlekedik a felújítás elkezdésével, előbbi szerint a kormány nem ad elég pénzt a felújításra, ráadásul nemhogy kompenzálná az önkormányzat járvány és válság miatti bevételkieséseit, de pénzt von el.

Egyre csak rohad a Lánchíd./Kép. hvg.hu

Karácsony Gergely (PM) főpolgármester mindenesetre azt ígérte, Budapest ha belerokkan is, de felújítja a hidat.

A Lánchíd és a Váralagút felújításáért felelős BKK hivatalosan februárban zárta le a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, az eljárást mindkét rész tekintetében eredménytelennek minősítették, mert a legolcsóbb ajánlat is drágább volt a rendelkezésre álló forrásnál.

Tarlós István exfőpolgármester már 2019 októberében elismerte, hogy nem elég a pénz, és közölte: árfelülvizsgálatot rendelnek el.

Az új főpolgármester, Karácsony Gergely megválasztása után azt nyilatkozta, a Lánchíd csaknem kétszer annyiba kerül, mint amennyi pénz rendelkezésre áll. Mivel a rekonstrukció nem halogatható tovább, megpróbálják újragondolni a felújítás tartalmát, illetve megnézik, hogy miképpen kapcsolódik ez a rakpartok és az alagút felújításához.

A felújításra a főváros 17 milliárdot szán, a kormány ezt egészíti ki 6 milliárddal.

via. vg.hu