Rendkívüli közleményt adtak ki az SZFE-s diákok

– KÖZLEMÉNY –

Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai – oktatók és hallgatók -, cáfoljuk a Magyar Rektori Konferencia 2020. október 21-i közleményében megjelent állításokat. Nem értettünk egyet a rektori konferencia képviselőivel, nem tárgyaltunk a háromoldalú egyeztetésről sem. Továbbra is a kormányhoz fordulunk, hogy visszaszerezzük az Alaptörvényben rögzített egyetemi autonómiánkat. Nyomatékosan felhívjuk a Magyar Rektori Konferencia figyelmét, hogy amikor a mediátor szerepét játszva hamis illúziót ébreszt egy nemlétező konszenzus lehetőségéről, akkor saját, történelmi felelősségét hárítja.
A cseh, a német, a lengyel, a szlovén és az osztrák rektori konferenciák támogatása után most a magyarországi Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is teljes mellszélességgel áll ki ügyünk mellett, a mai napon pedig a European Students Union, azaz az Európai Hallgatói Szövetség közgyűlése biztosított bennünket szolidaritásáról.
Köszönjük minden felsőoktatási szervezet, -intézmény, -tanszék, valamint minden egyes hallgató és oktató támogatását; azon ilyen irányú törekvéseket is, melyek politikai erők hatására nem juthatnak érvényre.
Várjuk a Magyar Rektori Konferencia egyértelmű állásfoglalását az egyetemi autonómia védelmében, és hogy felelősségét vállalva és befolyását latba vetve képviselje az SZFE ügyét az alapítói jogokkal bíró minisztériumnál.

Továbbá cáfoljuk azokat a híreszteléseket, miszerint az Európai Parlament Kulturális- és Oktatási Bizottsága tárgyalóasztalhoz ültetné az SZFE hallgatóit az általunk el nem ismert kuratórium tagjaival. A Bizottság a holnapi napon egyéni meghallgatást tart az érintettek számára – a bázisdemokratikus fórum felhatalmazásával számol be a testület tagjainak az elmúlt hónapok eseményeiről a hallgatóság delegáltja.

Ezúton szeretnénk felhívni a miniszterelnökséget vezető miniszter figyelmét arra, hogy a jelenleg kormányzó apparátus nem egyenlő a mindenkori állammal – a felelős minisztériumnak pedig nem lehetősége, hanem feladata a felsőoktatási intézmények infrastrukturális hátterének biztosítása és akadémiai függetlenségének garantálása. Annak érdekében, hogy az európai felsőoktatási térség, a Bolognai Nyilatkozatban is rögzített feltételrendszerének továbbra is megfeleljenek a magyarországi intézményi keretek, az egyetemi autonómia többszáz éves európai hagyományaihoz hű döntéshozatal közös érdekünk.

2020. 10. 26.