Rendkívüli közvélemény kutatás: A fideszes szavazók több mint 80%-a szerint is hazudott Orbán Viktor és a kormány a választások előtt

A kormány hiába igyekszik azzal nyugtatni az embereket, hogy csak a lakosság negyede fog magasabb rezsiszámlát fizetni, a többség úgy gondolja, kárvallottja lesz az intézkedésnek – állítja a Publicus Intézet a Népszava megbízásából készült közvélemény-kutatására hivatkozva.

A felmérés szerint a legtöbben az élelmiszerárak növekedését – 60 százalék – és a rezsiárak emelkedését – 57 százalék – jelölték meg olyan problémaként, amely a válaszadókat „nagyon súlyosan fogja érinteni” az elkövetkező évben. A kutatásból az is kiderült, hogy a nyugdíjak és fizetések vásárlóerejének csökkenéséről 49 százalék, a megtakarítások csökkenéséről 43 százalék, általában a megélhetésről 30 százalék állította ugyanezt. Ugyanakkor a munkanélküliséget csupán 8 százalék említette a súlyos problémák sorában.

A Publicus Intézet a Népszavának azt is megállapította, hogy megkérdezettek több mint kétharmada, 68 százaléka szerint a Fidesz megszegte a rezsicsökkentés megtartására vonatkozó választási ígéretét. A felmérés szerint a kormánypártiak 20 százaléka is így látja. A válaszadók 58 százaléka hazugságnak, 18 százaléka tévedésnek minősíti a Fidesz azon állítását, hogy a magyar gazdaság erős, és fenntarthatók a kedvezmények – derült ki az intézet kutatásából.

katázás átalakításával összefüggésben is kérdezett a Publicus Intézet: a felmérés résztvevőinek 9 százalékát érinti közvetlenül, 12 százaléknak a háztartásában vannak katás vállalkozók: 60 százalékuk nem tud úgy katás maradni, hogy a jövőben csak magánszemélyeknek számlázhat, 35 százalék közülük úgy tervezi, hogy folytatja a tevékenységét más adózási formában, míg 25 százalék megszünteti a vállalkozását, és mást fog csinálni. Továbbá 12 százalék megszünteti a vállalkozását, és elköltözik más országba, 28 százalék még nem tudja, mi lesz.

Emellett az is kiderült a felmérésből, hogy megkérdezettek

  • 77 százaléka szerint Novák Katalin köztársasági elnöknek vissza kellett volna küldenie a jogszabályt a parlamentnek megfontolásra.
  • 80 százaléka szerint megszorításoknak tekinthetők a kormányzati lépések, a rezsitámogatás korlátozása és a katázásban történt hirtelen változások.
  • a fideszesek 49 százaléka is egyetért azzal, hogy megszorításokról van szó.