Rendkívüli: Megfejtették az omikron-variáns gyors terjedésének az okát!

Az omikron-variáns továbbra is hevesen terjed az egész világon, az adatok szerint azonban jellemzően nem okoz olyan súlyos betegségeket, mint a korábbi törzsek, különösen egy emlékeztető oltás után. A gyakori tünetek a következőek: fáradtság, testi fájdalmak, fejfájás, kaparó torok, orrfolyás.

Bár a korábbi variánsok esetében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt mondta, hogy a tünetek a fertőzés utáni két nap és két hét között bármikor kezdődhetnek, az omikron lappangási ideje azonban vélhetően sokkal rövidebb – három és öt nap közötti.

A tudósok úgy gondolják, hogy az emberek a tünetek megjelenése előtt egy-két nappal, illetve az azt követő két-három napon belül a legfertőzőbbek. Ez megmagyarázhatja, hogy az új variáns miért tudott olyan gyorsan terjedni, ugyanis a fertőzöttek képesek voltak átadni a vírust, mielőtt észrevették volna a betegséget.

Az adatok azt mutatják, hogy az emberek nagy része hét nappal a tünetek megjelenése után már nem fertőz, és a legtöbb ember a megfertőződés első 10 napján belül már negatívat tesztel. Azonban továbbra is lehetséges, hogy a vírusfertőzés után hetekig vagy akár hónapokig is pozitív legyen valaki.

(via inews.co.uk)