Rendkívüli: Meghalt egy koronavírus fertőzött beteg Lengyelországban

0

Meghalt az első koronavírussal fertőzött beteg Lengyelországban, egy 57 éves nő a Nagy-lengyelországi vajdaság székhelyén, Poznanban – jelentette be csütörtöki sajtóértekezletén a poznani főpolgármester-helyettes – írja a gazeta.pl.

A más súlyos betegségekben is szenvedő nő szervezetében elsőként mutatták ki a Nagy-lengyelországi vajdaságban a SARS-Cov-2 koronavírus jelenlétét.

Már súlyos állapotban került kórházba. Korábban nem járt külföldön, de találkozott Olaszországból visszatérő kezelőorvosával.

Lengyelországban csütörtök délelőttig 47 Covid-19-fertőzést regisztráltak, az előző naphoz képest 16-tal nőtt a fertőzöttek száma. Több mint 1200 fertőzött karanténban van, közülük 16-an az ellenőrzés során nem tartózkodtak otthonukban.

A lengyel kormány csütörtöktől megelőző intézkedésként március 25-ig felfüggesztette az oktatást az alsó-, közép- és felsőfokú tanintézményekben egyaránt, bezártak a színházak, mozik, múzeumok is.

A házi karanténba helyezetteket szerda óta a rendőrség naponta ellenőrzi, hogy betartják-e az intézkedést.

Az összes közúti, vasúti határátkelőhelyen, valamint a balti-tengeri kikötőkben egészségügyi ellenőrzést vezettek be.

Ma délután ismét összeül a lengyel válságstáb további intézkedések megvitatásának érdekében.

Információk szerint a lengyelországi bevásárlóközpontok, wellness, gyógy és termálfürdők, múzeumok és ideiglenes vagy szezonális kiállítótermek bezárását tervezik.

Tervezi még a lengyel kormány a lengyel-szlovák, lengyel-cseh, lengyel-német és a lengyel-ukrán határ lezárását.

Kamion stop bevezetését azon tehergépjárművek részére amik nem élelmiszer és gyógyszerszállítmányt fuvaroznak.