Rendkívüli: Meghalt még egy egészségügyi dolgozó az AstraZaneca vakcinától

A rendelkezésre álló klinikai adatok alapján kijelenthető, hogy nincs összefüggés a két ausztriai eset és az AstraZeneca oltóanyagának beadása között, mivel trombotikus események nem tartoznak a vakcina ismert vagy jellemző mellékhatásai közé. Ezt hangoztatta az osztrák szövetségi egészségügyi hivatal közleménye, miután megvizsgálták egy véralvadási komplikációk miatt meghalt zwettli ápolónő és egy vérrög okozta tüdőembóliával kezelt kolléganője esetét.

Kurier szerint a 49 éves nő életéért órákig küzdöttek a bécsi általános kórházban azután, hogy rosszul lett, ám végül nem tudták megmenteni az életét. Harmincöt éves munkatársánál kisebb mértékű volt a véralvadási zavar, ő sürgősségi ellátásban részesült, és néhány nap múlva hazatérhet.

Mind saját érdekünkben, mind az érintettek miatt messzemenőkig támogatjuk a sajnálatos esetek kivizsgálását

– közölte az oltóanyagot gyártó AstraZeneca cég, jelezve, hogy kapcsolatban áll az osztrák hatóságokkal.

 

Hangsúlyozta viszont, hogy

az Európai Gyógyszerügynökség és az Egészségügyi Világszervezet a globálisan 23 ezer emberen végzett klinikai kísérletek alapján adta meg az engedélyt a vakcinának. Ezen értékelések bizonyítják, hogy az AstraZeneca vakcinája hatékony és biztonságos.

Bár a Pharmazeutische Zeitung német gyógyszerészeti lap a Paul Ehrlich Intézet biztonsági jelentésére alapozva megerősíti, hogy valamennyi engedélyezett oltóanyag megfelelő minőségű, ugyanakkor azt is megállapítja, hogy az AstraZeneca vektoros vakcinája esetében több feltételezett mellékhatást jelentettek, mint a Pfizer–BioNTech és a Moderna mRNS-alapú oltóanyagai esetében.

Az AstraZeneca vakcináját összesen 17 európai ország kapta meg.

 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) most tisztázza, hogy voltak-e egészségügyi problémák más országokban is a beoltott emberek körében.

Egész Európára kiterjedő átvilágítást készítünk, hogy megállapítsuk, más országokban is találkoztak-e hasonló tünetekkel, mint amiket a két osztrák nővérnél tapasztaltak

– idézte a Kronen Zeitung Christa Wirthumer-Hochénak, az EMA és egyúttal az osztrák orvosi piacfelügyelet, az AGES vezetőjének bejelentését.