Rendkívüli: Megszavazta a washingtoni képviselőház Donald Trump alkotmányos elmozdítását

232-197 arányban a washingtoni szövetségi képviselőház szerdán megszavazta a határozatot Donald Trump alkotmányos elmozdításáról, az úgynevezett impeachmentről. Ő az első elnök az Egyesült Államok történetében, akivel másodszor is megtörténik ez. Mivel ki van tiltva a Twitterről, a távozó republikánus elnök valószínűleg később, videóüzenetben fog reagálni a döntésre.

A most elfogadott dokumentum szövege szerint Donald Trump lázadást szított, és folyamatos veszélyt jelent a nemzetbiztonságra, a demokráciára, illetve az alkotmányra, és amit tett, teljes összeférhetetlenségben áll a kormányzás és a jogállamiság alapelveivel.

Az egyszerű többséget igénylő képviselőházi szavazás után a szenátusnak kétharmados többséggel kell döntenie és kimondania, hogy Donald Trumpot váltsák le, de

 

ÖNMAGÁBAN EGYIK SZAVAZÁS, VAGYIS DONALD TRUMP ELMOZDÍTÁSA SEM AKADÁLYOZZA MEG, HOGY A TÁVOZÓ REPUBLIKÁNUS ELNÖK ÉS INGATLANMILLIÁRDOS ÚJRAINDULHASSON 2024-ES VAGY VALAMELYIK KÉSŐBBI ELNÖKVÁLASZTÁSON.

 

Utóbbit a szenátusnak kellene kimondania egy önálló, de már csak feles többséget igénylő határozatban. Ez még soha nem történt meg az Egyesült Államok történetében, a szenátus még soha nem szavazta meg hatalmon lévő elnök leváltását,  és csak bírókat tiltott el hivatalviseléstől. Donald Trump az elnöki nyugdíját is csak akkor veszíti el, ha a szenátus a leváltásáról szavaz.

Mitch McConnell szenátusi elnök szerdán közleményben jelezte, hogy a testület január 19-ig biztosan nem dönt az ügyről. Donald Trump hivatalosan már csak egy hétig, a megválasztott elnök, a demokrata Joe Biden január  20-i beiktatásáig marad hivatalban. Addig a szenátusnak a beiktatással kell foglalkoznia,  és eljárási okokból sincs idő arra, hogy döntésre vigyék az ügyet.

 

A szerdai képviselőházi szavazásig hosszú út vezetett egészen attól, hogy Donald Trump mostanáig sem hajlandó elismerni a vereségét a novemberi elnökválasztáson az alkotmányos elmozdítás közvetlen kiváltó okáig, a január 6-i zavargásokig a szövetségi törvényhozás, a Capitolium épületkomplexumában.

 

A Capitolium ostroma: halottak, csőbombák, szükségállapot

Halálesetek, robbanószerkezetek, összecsapások árnyékolták be Biden győzelmének kongresszusi ratifikációját.

Ma a képviselők ugyanabban az ülésteremben szavaztak, amelyből Donald Trump hívei miatt menekülniük kellett egy héttel ezelőtt.

 

Előzőleg kilenc republikánus képviselő jelezte, hogy biztosan támogatni fogja a távozó elnök ellen indított mostani eljárást. Elsőként John Katko emelt szót ez ügyben, aki úgy vélte, Donald Trump felelőssége nem elhanyagolható a kongresszus épülete ellen intézett támadásban.  A legkeményebb szavak Liz Cheney-nek, Dick Cheney volt republikánus alelnök, korábbi védelmi miniszter lányának száját hagyták el, aki arról beszélt, hogy szerinte nem került volna sor a Capitolium ostromára, ha Donald Trump nem lázítja fel a tömeget.

Az Egyesült Államok egyetlen elnöke sem követett el nagyobb árulást hivatalával és az alkotmányra tett esküjével szemben

– jelentette ki. Rajtuk kívül előre felsorakozott az impeachment mellett Jaime Herrera Beutler, Adam Kinzinger, Anthony Gonzalez, Tom Rice, Peter Meijer, Dan Newhouse és Fred Upton republikánus törvényhozó. Egy tizedik, David Caladao a voksával tudatta, hogy Donald Trump leváltása mellett foglal állást. Kevin McCarthy republikánus frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy bár személyesen ellenzi a felelősségre vonást, formálisan nem fog lobbizni ellene a frakció tagjainál, vagyis hallgatólagosan ő is értésre adta, hogy elhatárolódik Donald Trumptól.

A szavazást felvezető vitában Nancy Pelosi demokrata képviselőházi elnök ugynazt a kifejezést, a „tűz napját” használta a január 6-i zavargásokra,.. mint George W. Bush aposztrofálta 2001. szeptember 11-ét. Egy másik demokrata képviselő, a massachusettsi Seth Moulton a maga rézéről arra hívta fel a figyelmet, hogy a capitoliumi erőszak miatt jelenleg több katona van Washingtonban, mint amennyi Afganisztánban állomásozik összesen.

 

 

 

Korábban még nem volt példa arra, hogy a saját pártjából ilyen sok képviselő támogassa egy elnök alkotmányos elmozdítását. Az eddigi rekordot a Bill Clinton leváltására szavazó öt demokrata képviselő tartotta az 1998-as szavazáson.

 

 

 

 

A képviselőház kedden hivatalosan felszólította Mike Pence alelnököt, hogy indítsa el az amerikai alkotmány 25 kiegészítése szerinti eljárást is Donald Trump ellen. Eszerint a mindenkori alelnök az adminisztráció tagjainak a többségével  együtt dönthet úgy, hogy képtelennek nyilvánítja az elnököt hivatali feladatai ellátására, Az elnöknek ezt a döntést joga van vitatni, az ügyben pedig a képviselőház és a szenátus mondja ki a végső szót kétharmados többséggel. A lehetőséghez még senki nem folyamodott az Egyesült Államok történetében. Mike Pence elutasította a lehetőséget.

 

Kedden még egy rendkívüli bejelentés és egy figyelemre méltó hír vezette fel a képviselőházi szavazást. Az előbbiben a vezérkari főnökök egyesített bizottsága figyelmeztetett, hogy a fegyveres erők között nincs helye szélsőséges eszméknek, a hír szerint pedig Mitch McConnell pedig informálisan jelezte, nem lenne ellenére a leváltás, mert az megkönnyítené, hogy a Republikánus Párt megszabaduljon a trumpizmus jelenségétől.

Hatalmi visszaélés és a kongresszus akadályozása vádjával a washingtoni képviselőház 2019. december 18-án egyszer már megszavazta Donald Trump elmozdítását, de  a szenátusban  2020. február 5-én elbukott az ügy.