Rendkívüli: Megszólalt a Kölcsey gimnázium igazgatója, szerinte súlyosan megsértették a diákok jogait

Elbocsátották a Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanárát, miután a pedagógusok részt vettek a polgári engedetlenségben.
Fazekas Csaba igazgató szerint ilyen pedagógiai hibát a 21. század iskoláiban már nem szokás elkövetni – akkor sem, ha a döntéshozók között esetleg nincsenek pedagógusvégzettségűek.

„A budapesti Kölcsey gimnázium elveszíti öt kiváló tanárát. Hárman személyesen vették át szeptember 30-án, ketten pedig postán kapják meg a napokban rendkívüli felmentésüket a munkáltató szerepét betöltő Belső-Pesti Tankerületi Központtól”

– így kezdi hosszú bejegyzését az igazgató, aki a közösségi oldalán osztotta meg gondolatait a kirúgásokról.

A rendkívüli felmondás indoka az volt, hogy a tanárok a figyelmeztetés ellenére részt vettek a polgári engedetlenségben, korlátozták a tanulók tankötelezettségének a teljesítését azzal, hogy nem vették fel egy-egy nap a munkát, írja Fazekas Csaba, aki hozzátette: az elmúlt időszak pedagógus-munkabeszüntetései kétségbeesett segélykiáltások az oktatás válságos helyzetének jelzése céljából.

Ezek nem valakik ellen irányultak és irányulnak, hanem valamiért: az oktatás ügyének a szolgálatáért

– hangsúlyozta.

Az igazgató szerint a polgári engedetlenkedőkkel szemben szigorúan eljáró döntéshozók cselekedetükkel tovább súlyosbítják a tanárhiány problémáját is.

„A döntéshozók vajon tájékozódtak róla, hogy kik azok az emberek, akiket elküldenek? Tudják, hogy milyen űr marad utánuk?”

– teszi fel a költői kérdést Fazekas Csaba, aki ezután hosszasan méltatta a kollégáit.

„E felsorolásból világosan érthető, hogy diákjaink tanuláshoz való jogait súlyosan megsértette a döntéshozó. Van olyan érettségiző tanulónk, aki most elveszítette a magyar- és a matematikatanárát, aki egyben az osztályfőnöke volt”

– írja a bejegyzés végén az igazgató, aki rámutatott arra is, hogy a döntéssel megsérült a tanulóknak a törvényben is rögzített „mindenekfelett álló érdeke”.

A múlt héten zajló tüntetésen az egyik felszólaló emlékeztette a résztvevőket, hogy október 5-én is sztrájkolni fognak, és addig folytatják a tiltakozást, amíg nem tapasztalnak érdemi változást.

Az intézmény egyik végzős diákja beszédében azt nehezményezte, hogy

„kirúgtak öt olyan tanárt, aki mindennap azért dolgozott, hogy okos, felelősségteljes diákok legyenek a gyerekekből”.