Rendkívüli: Mutálódott a koronavírus Londonban, újabb korlátozások léptek életbe Angliában

Kedd éjféltől a brit fővárosban és környékén újabb korlátozások léptek érvénybe, amit részben az is magyaráz, hogy a koronavírus egy újabb, az eddigieknél is gyorsabban terjedő variánsa jelent meg a térségben – írja a BBC amiből a Népszava szemlézett.

Matt Hancock egészségügyi miniszter hétfő délután a parlament alsóházában jelentette be, hogy

London városa, valamint essex és Hertfordshire megyék azonnali hatállyal a legsúlyosabban veszélyeztetett területek kategóriájába kerülnek át.

 

A Délkelet-Angliában érvénybe léptetett szigorításokat az is indokolta, hogy a térségben elterjedt a koronavírus egy frissen azonosított mutációja, amely az eddigi variánsoknál is gyorsabban terjed.

Az új vírusvariáns megjelenése révén az is kérdésessé vált, hogy a Pfizer/BioNTech-féle vakcina – amellyel a múlt héten kezdték el beoltani a lakosságot –vajon védelmet biztosít-e az új vírustörzs esetében is.

A hatóságok erre egyelőre igennel válaszoltak, viszont ahhoz, hogy ez bizonyságot nyerjen, szükség van még arra, hogy elkészüljenek az Angol Közegészségügyi Hivatal (PHE) részletes laborvizsgálatai.

Az újabb korlátozások révén már 34 millió embernek – az angliai lakosság több mint felének – kell alkalmazkodnia a legszigorúbb előírásokhoz.

Ezáltal a nem egy háztartásban élő családok sehol sem tartózkodhatnak együtt, a kocsmák és vendéglők csak elvitelre szolgálhatnak ki vendégeket, valamint a közintézmények is bezártak.

 

Ugyanakkor az üzletek jelentőse része nyitva maradt, és épp emiatt az egészségügyi miniszter arra kérte az embereket, hogy igyekezzenek minél inkább elkerülni a vásárlóutcákat, bevásárlóközpontokat.

 

Lesz ünneplés vagy sem?

Boris Johnson brit miniszterelnök nemrég azt jelentette be, hogy az emberek december 23-a és 27-e között – bizonyos feltételek mellett – némi enyhítést kapnak majd annak érdekében, hogy minél többen együtt ünnepelhessenek szenteste során.

Az újabb adatok fényében viszont ellenzéki politikusok,  valamint a szakértők is arra szólították fel a miniszterelnököt, hogy vonja vissza ezen ígéretét és azonnali szigorításokat kezdjen el bevezetni.

Sadiq Khan London főpolgármestere is újabb szigorításokra tett javaslatot tegnap este. Szerinte meg kell előzni a bajt, mielőtt késő lesz ismét és a tegnap bevezetett korlátozások kevésnek tűnnek.