Rendkívüli: Navalnij ügyvédje szerint védence meghalt

A harmadik hete éhségsztrájkoló, börtönbe zárt Alekszej Navalnij egészségi állapota rohamosan romlik, és bármelyik percben meghalhat – közölte szombaton a 44 éves orosz ellenzéki politikus egyik orvosa.

A Navalnij családjától kapott vizsgálati eredményekre hivatkozva, Jaroszlav Asihmin azt állítja, hogy Navalnij káliumszintje vészesen magas, ami szívleálláshoz vezethet, megemelkedett kreatininszintje pedig veseproblémákról árulkodik – írja az Index.

„A beteg bármelyik percben meghalhat”

 

– húzta alá Ahsimin.

 

Anasztaszija Vasziljeva, a Navalnij által támogatott orvosszervezet vezetője szerint azonnali beavatkozásra van szükség.

Alekszej Navalnij kezdetben hátfájásra panaszkodott, és azt mondta, kezdi nem érezni a lábát, ezért azt kérte, hogy saját orvosai megvizsgálhassák, amit az orosz hatóságok megtagadtak. Ezért éhségsztrájkba kezdett.

Szombaton nyílt levélben fordult több mint 70 ismert személyiség Putyinhoz, orvosi kezelést követelve Navalnij számára. A levelet többek között aláírta J.K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője, Herta Müller, Louise Glück és Szvjatlana Alekszijevics Nobel-díjas írók, továbbá Björn Ulvaeus, az egykori svéd popeggyüttes, az Abba tagja, Benedict Cumbarbatch és Kristin Scott Thomas színművész, valamint Niall Ferguson és Simon Schama történész, valamint Nádas Péter író.