Rendkívüli: Nyomozást indított Polt Péter a kémbotrány-ügyben!

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség Polt Péter utasítására és több feljelentés nyomán – jogosulatlan titkos információgyűjtés bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el Pegasus-ügyben. A nyomozás feladata annak megállapítása, hogy történt-e és ha igen, milyen bűncselekmény.

 

Direkt36 vasárnapi cikke szerint több száz magyar állampolgárt figyelhettek meg a Pegasus nevű, mobiltelefonra telepíthető izraeli kémprogrammal. A lehetséges megfigyeltek listáján találunk oknyomozó újságírókat, médiatulajdonost, de ott az Ügyvédi Kamara korábbi elnökének és Gödöllő ellenzéki polgármesterének neve is.

A kormány tagadja, hogy köze lenn eaz ügyhöz, pedig a Pegasus nevű kémszoftvert gyártó izraeli cég egyik volt munkatársa megerősítette, hogy Magyarország a cég ügyfelei között van. A kiberfegyvert eleve csak csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatják el más országoknak, és 2017-ben és 2018-ban magas szintű találkozók voltak az izraeli és a magyar kormány között. Például 2018. február 13-án Izraelben járt Czukor József, Orbán Viktor biztonsági és külpolitikai főtanácsadója, akit személyesen fogadott Netanjahu.

Czukor József, Orbán Viktor biztonsági és külpolitikai főtanácsadója./Kép. 444

Czukor külön megbeszélést folytatott Meir Ben-Sabbattal, Izrael nemzetbiztonsági főtanácsadójával is. Hivatalosan a terrorellenes együttműködés, a kétoldalú diplomáciai-biztonsági kapcsolatok elmélyítése és egyéb kétoldalú témák voltak napirenden. (MTI)