Olaszországban bezár minden bár és üzlet, csak a közértek és a patikák maradnak nyitva!

 

Az olasz kormány az egész országra vonatkozóan bevezeti azokat a korlátozásokat, amelyeket Lombardia tartomány vezetői szorgalmaztak az elmúlt napokban.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szerdán este bejelentette, hogy egész Olaszországban március 25-ig további korlátozó intézkedéseket vezetnek be, hogy így gátolják a koronavírus-járvány terjedését.

Miután hétfőn este az olasz kormány az egész országra kiterjesztette az előzőleg csak a “vörös zónáknak” nevezett, koronavírustól fertőzött területeket érintő korlátozásokat, a leginkább fertőzött északi tartományok azt javasolták, hogy azokban a régiókban ennél szigorúbb korlátozásokat vezessenek be: ne csak az indokolatlan helyváltoztatást, utazgatást tiltsák meg, hanem zárják be az összes kereskedelmi egységet, vagyis üzletet, az élelmiszerboltokat és a patikákat kivéve.

Az olasz kormány szerdai döntése nyomán azonban ezeket nem csak Lombardiában, hanem az egész országban bevezetik. Vagyis a következő két hétben zárva kell tartaniuk a boltoknak, az állami hivataloknak, a bároknak és éttermeknek. Be kell zárniuk a fodrászatoknak, kozmetikáknak, szállodáknak, sörözőknek, menzáknak.

Csak a legalapvetőbb szükségletek kielégítését szolgáló üzletek, vagyis az élelmiszerboltok és a patikák tarthatnak nyitva. A tömegközlekedést nem állítják le, a postákat, banki, biztosítási szolgáltatásokat sem. És a gyárak, üzemek is működhetnek, amennyiben a megkívánt biztonsági intézkedéseket be tudják tartani. Ugyancsak tovább folyhat a mezőgazdasági és állattartási tevékenység.

Conte bejelentésekor elmondta, lelkiismereti döntést hozott: az olaszok egészsége az első. Pár napja azt kérte a polgároktól, hogy változtassanak a szokásaikon, ezért kérte, hogy maradjon mindenki otthon. De mint mondta, tudatában volt annak, hogy ez csak az első lépés, nem az utolsó. És most eljött az idő, hogy újabb lépést tegyenek – fogalmazott az olasz miniszterelnök. Azt is elmondta, hogy a rendkívüli helyzetre egy kormánybiztost nevez majd ki.

Az olasz polgári védelem szerdán közölt adatai szerint továbbra sem csökken a vírusjárványban megbetegedett és elhunyt emberek száma: a megelőző 24 órában közel kétezer új fertőzöttet regisztráltak, és 196 ember halt meg a koronavírus miatt.