Rendkívüli: Több száz Pfizer/BioNTECH vakcinával már oltott személy fertőződött meg Spanyolországban

Több száz, számszerint 219 spanyol állampolgár lett koronavírus fertőzött Spanyolországban miután ők már megkapták a COVID-19 elleni védőoltást a Pfizer/BioNTECH vakcinából – értesült a spanyol madridi hírügynökség az Europa Press, hivatkozva kormányzati, orvosi statisztikák, regionális kórházi és egészségügyi szolgálatok jelentéséből.

Eközben egyre több egészségügyi szakértő kéri a spanyol kormányt, hogy jelentse be az országos zárlatot amit pár napja oldottak fel.

Az Europa Press és a Reuters arról számolt be csütörtökön kora este, hogy a legtöbb új koronavírus-fertőzés a hétvége óta a nyugdíjas otthonokban jelentek meg Spanyolországban.

A spanyol hírügynökség szerint január eleje óta több mint 100 fő új, Pfizer/BioNTech vakcinázott embert kezeltek COVID-19-el az idősek otthonában. Ebben a csoportban vannak ezeknek az intézményeknek az egyházközségei, valamint az egészségügyi ápolói személyzet tagjai is akik most megfertőzödtek.

Szerdára kasztíliai, navarrai és katalóniai autonóm közösségekben regisztrálták a legtöbb vírusfertőzést újabb nyugdíjas otthonokban ezek szám szerint több mint 200 fő.

A hírügynökség szerint kedd este azt nyilatkozta az egészségügyi miniszter Salvador Illa, hogy a több mint 60% védettséget nyújtó dózisú vakcinák a Pfizer/BioNTech-el oltották be őket.

Egy kormánytisztviselő hozzátette, hogy Spanyolországban a járvány harmadik hullámának megérkezése ellenére Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök kabinetje nem szándékozik bejelenteni a zárlatot.

Az egészségügyi miniszter és számos virológus, tüdőgyógyász, orvos és egészségügyi szakértő, többek között Prof. dr. Alberto Infante, a Madridi Egészségügyi Intézet vezetője is.

A professzor szerdán a Cadena Ser rádiónak adott interjújában felszólította a kormányt, hogy azonnal jelentse be a zárlatot.

“Ha most nem zárjuk be az embereket az otthonainkba, akkor néhány napon belül megfizetünk egy ilyen döntés hiányáért, amely súlyos következményekkel jár a közegészségre nézve. A korlátozásoknak nem kell hosszú távúaknak lenniük. Ez elég ahhoz, hogy bejelentsük a két-három hetes zárlatot, mondta az epidemiológus.”

Az Prof. dr. Infante rámutatott, hogy aggodalmait több mint 25,4 ezer egészségügy szakember erősítette meg.

A SARS-COV-2 fertőzésben újonnan rögzített betegek számai hétfőn és kedden Spanyolországban minden eddigi rekordokat döntött meg. Rámutatott, hogy ez az egyik legmagasabb napi fertőzés 25 ezer feletti volt az országban szerdán és csütörtökön is.

 

via. Reuters, (dorzeczy.pl), europapress.es