Rendkívüli: Tüzet nyithatnak a Fehéroroszország felől érkező illegális határátlépőkre az ukrán határőrök

Az ukrán parlament elfogadta azt a módosítást az állami határőrszolgálatáról szóló törvényhez, amelynek értelmében mostantól a határőrök például önvédelmi és objektumvédelmi célból használhatják fegyvereiket – írja a Kárpáti Igaz Szó és az UNIAN hírügynökség.

A törvény módosítását 271 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban.

A változtatás ezentúl többek között lehetővé teszi önvédelmi célból a lőfegyver alkalmazását a határőrök és a határvédelmet ellátó katonák számára.

Ezenkívül a fegyverhasználat lehetővé válik védett objektum ellen irányuló támadások megakadályozására, valamint egy szökésben lévő, súlyos bűncselekményt elkövető személy feltartóztatására.

Ebből az is következik, hogy az ukrán katonák tüzet nyitnak azokra az illegális határátlépőkre, akik Belarusz felől áttörik a határt.

Mindezek mellett a határőrök lőfegyvert alkalmazhatnak olyan járművel szemben, amelynek vezetője cselekedetével közvetlenül más személy életét, testi épségét vagy egészségét súlyosan veszélyezteti.

Az új szabályozás lehetővé teszi a határőrök számára a bilincs, a sisak, a kötözőháló, gumi- és gumibot, könnygáz, valamint a járművek megállítására szolgáló szöges útzárak használatát.

Ezenkívül a határőrök könnygázgránátot, lőszert és kis méretű robbanószerkezetet is alkalmazhatnak az épületekbe történő behatoláshoz vagy útakadályok elhárítására, illetve túszul ejtett személyek kiszabadításához.

 

 

olkt.net