Rendkívüli: Újra kötelező lesz a védettségi igazolvány!

A koronavírusos fertőzések jelentős részét már az omikron variáns okozza Magyarországon, mondta Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón. (Müller Cecília tisztifőorvos kedden 29 százalékról beszélt.) A kormány arra számít, hogy a kórházi terhelés nem fog olyan mértékben emelkedni, ahogy a fertőzötteké. A külföldi tapasztalatok alapján ez valószínűleg így lesz, ezzel együtt nagyon sok fertőzött esetén sokan kerülhetnek kórházba.

Gulyás elárulta, hogy a 2261 covidos kórházi beteg mellett 596-an vannak, akik szintén ápolást igényelnek, és covid-gyanús tüneteket mutatnak, de még nem igazolták a fertőzést. Ezt a számot alapesetben nem szokta megosztani az operatív törzs.

A kormány úgy döntött, hogy a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul.Ez azt jelenti, hogy az igazolvány csak azok kezében lesz érvényes, akik három oltást kaptak, vagy az elmúlt fél évben kapták a másodikat. Ehhez nem lesz szükség új igazolványra, a QR-kódot le lehet olvasni, ez fogja igazolni az érvényességet.

Nemzetközi példák alapján hét napra rövidítik a hatósági karantén hosszát, de öt nap után negatív teszttel lehet szabadulni. Az iskolákban már az alsó tagozaton is érvényes lesz, hogy az oltatlan kontakt gyerekeknek 5 napos karanténba kell menni. Ők online tanulhatnak otthonról, ha megoldható.