Rendkívüli: Útlezárás és tüntetés az esztergomi Suzuki-gyárnál!

0

Kedden reggel 8-tól fél 5-ig félpályás útlezárással tiltakozik a Vasas Szakszervezeti Szövetég, miután május 23-án nem engedték be őket a Suzuki esztergomi gyárába, annak ellenére, hogy véleményük szerint ez törvényi kötelezettségük lett volna – ugyanis a gyárban közel 300-an a szakszervezet tagjai.

A Vasas az útlezárást meghirdető közleményében követeli annak az alkalmazottnak az azonnali hatállyal történő visszahelyezését, akit azután rúgtak ki, hogy az szakszervezet titkárának választotta.

A Népszava kérdésre a Suzuki azt mondta, hogy szerintük a szakszervezet a mai napig nem igazolta, hogy ténylegesen lennének tagjai a gyárban. Ezt a Vasas azzal cáfolja, hogy vannak, akik nem maguk fizetik a szakszervezeti díjat, hanem a fizetésükből vonatják le, így a cégnek is látnia kell, hogy tagok.

Megkérdeztük a Suzukit, hogy fenntartják-e, hogy a munkavállalók és a munkáltató közti egyeztetéshez az üzemi tanács a megfelelő fórum, ha igen, ezt mivel indokolják, és hogy ezt azt jelenti-e, hogy nem ismerik el a gyárban létrejött Vasas alapszervezet legitimitását. Arra is rákérdeztünk, hogy végülis mivel indokolták az elbocsátást, és hogy terveznek-e tárgyalni erről a Vasas Szakszervezeti Szövetséggel. A válaszokat amint megkaptuk, közöljük.