Rendkívüli: Varga Judit benyújtotta a törvényjavaslatot, Polt Pétert csak kétharmados többséggel lehetne leváltani

Megjelent az Országgyűlés honlapján egy törvényjavaslat, amely a többi között arról szól, hogy ezután csak kétharmados többséggel lehetne elmozdítani hivatalából Polt Péter legfőbb ügyészt. A Varga Judit igazságügyi miniszter által benyújtott dokumentum ezt azzal indokolja, hogy Polt Péternek a megválasztásához is kétharmados többségre volt szüksége, és csak ehhez igazítják leváltásának a játékszabályait.

Kétharmados többség kell egyébként az Országos Bírói Hivatal, a Kúria, az Állami Számvevőszék vezetője és és az alapvető jogok biztosa leváltásához is.

Az 1994-ben még fideszes képviselőjelölt Polt Péter már a harmadik legfőbb ügyészi ciklusát tölti. Először még 2000-ben választották meg a tisztségre, amelyet 2010-ben és 2019-ben is kilenc évre kapott meg. Ellenzéki oldalról folyamatosan kapja a támadásokat, amiért nem indul nyomozás a fideszes politikusokat vagy kormányközeli személyiségeket érintő ügyekben. Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltként október 3-án jelentette ki, hogy esetleges kormányzása első napján le fogja váltani.