Rétvári Bence hazudott, hogy mennyi idő alatt ér ki egy mentő Magyarországon átlagosan

0

A Népszava értesülései szerint kozmetikázzák a mentők kiérkezési idejét, mert nem a beérkező segélyhívástól számítják, hanem onnan, amikor a mentőautó elindul. Ezzel pedig remekül el lehet fedni a kapacitáshiányt, hiszen egy mentőautó csak akkor tud elindulni, amikor már van.

Rétvári Bence KDNP-s EMMI államtitkár azt írta a jobbikos Lukács László kérdéseire válaszolva, hogy folyamatosan javul a kiérkezési idő, a sürgős esetekben ugyanis 2018 végén a 15 percen belüli kiérkezési arány még 78 százalék volt, egy évvel később ez a szám 82 százalékra emelkedett.

Csakhogy a Népszava szerint ezeknek az adatoknak nem szabad hinni.

Szerintük a statisztikák elferdítik a valóságot azzal, hogy a kiérkezési időt a mentőautó elindulása és a helyszínre érkezés között számolják.

„Így az adatok nem csak azzal az egy-két perccel látszanak rövidebbnek, ami a kikérdezéssel telik, hanem teljesen elfedik azt, amikor kapacitáshiány miatt nincs elindítható gépkocsi a szolgálatnál. Ilyen helyzet a fővárosban és az ide tartozó agglomeráció esetében meglehetősen gyakran fordul elő. Úgy tudjuk: délután öt és hét óra között átlagosan 30 feladatot nem lehet azonnal kiadni, este hét után az ilyen esetek száma tízre csökken”

– írja a lap.

A Népszava szerint azzal is lehet befolyásolni a statisztikai eredményeket, hogy az adatok csak a „prioritás egyes” kategóriára vonatkoznak, de ezen felül még vannak más, azonnali mentést igénylő esetek is, amit viszont nem láthatunk a statisztikában.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapította, hogy hiába fordítottak 15 milliárd forintot arra, hogy a sürgős esetek 90 százalékában 15 percen belül érjen ki a mentő, ez sajnos nem sikerült.

Rétvári szerint 2018-ban 78 százalékban sikerült kiérkezni 15 perc alatt a sürgős esetekhez.

Az ÁSZ egy vizsgálatban megkérdezte az ügyfeleket is, akik szerint viszont csak a hívások felében érkeztek ki 15 perc alatt a mentők, a többi eredmény az 15-35 perc között alakult.