Reuters: A brit külügy szerint Lukasenka a tartaléka Putyinnak, a belaruszok is bármikor megtámadhatják Ukrajnát

A belarusz hadsereg megkezdte fegyverzetének és logisztikai eszközeinek ellenőrzését, hogy megbizonyosodjon arról, hogy azok harcképesek – közölte a védelmi minisztérium a Reuters híradása szerint.

A közleményben azt írták, hogy a hadsereg ellenőrzi a hosszabb távon tárolt felszereléseket, azok állapotát és a feladatok ellátására való felkészültségét.

Belaruszban orosz csapatok állomásoztak hadgyakorlatozás céljából, mielőtt a február 24-én elindított invázió kezdetén a Kijev felé irányuló betörések kiindulópontjaként használták volna a területét.

A belarusz fegyveres erők legalább június 28-áig folytatják a kiképzést és a fegyverzet ellenőrzését az ukrán határnál – számolt be az UNIAN ukrán hírportál.

Május 22-én három Iskander OTRK-t szállítottak a belaruszi ukrán határhoz, miután az ország felkészül a júniusi kiképzésekre.

A belarusz védelmi minisztérium közölte: hadseregükben megkezdődött „a reagáló erők tesztelésének” következő szakasza, amely többek között magában foglalja a fegyverek és a felszerelések kiszállítását a raktárakból.

A Fehérorosz Fegyveres Erők vezérkara szerint a fehérorosz fegyveres erők intenzív felderítést végeznek, és további egységeket telepítenek a határ menti területekre.

Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője szerint közel hét zászlóaljnyi belaruszi katona folytatja az ukrajnai határ megerősítését.

Korábban az ukrán titkosszolgálatok azt a jelentést adták le, hogy belarusz egy tartalék Putyinnak, akiket bármikor hadrendbe bocsájthat Ukrajna ellen.

Lukasenka ezen vádakat kétszer is már tagadta.