Reuters: „Brutális lesz, ha a vírus eléri a nyomornegyedeket”

0

A romák gazdasági katasztrófa elé néznek, amikor majd feloldják a koronavírus miatti korlátozásokat – hívta fel a figyelmet a Reuters hírügynökség.

Példaként egy Miskolc melletti településről bemutatta Filep Róbert négygyermekes családapát, aki a múlt héten vesztette el a munkáját, így semmiféle jövedelme nincs, mert napszámosként dolgozott, így semmiféle segélyre nem jogosult. Tartaléka szintén semmi.

A koronavírus miatti korlátozások feloldására és a gazdaság újjáélesztésére vonatkozó döntések többnyire a vállalkozások támogatását tartják szem előtt, és nem foglalkoznak a legsérülékenyebb csoportok, mint a romák szükségleteivel – idézett a jelentés egy aktivistát. A szerző ismertette a járványhelyzetet a hivatalos adatok alapján, és megállapította, hogy nincs külön statisztika a romákról, de a viszonylag legsúlyosabb helyzet a városokban alakult ki. A segélyszervezetek attól félnek, hogy a korlátozások feloldásával a vírus elérheti a vidéki területeket is.

„Brutális lesz, ha vírus eléri a nyomornegyedeket. Az emberek legtöbbjének van krónikus betegsége, alultápláltak vagy túlsúlyosak, sokaknak van légúti betegsége” – idézett a jelentés egy aktivistát.
Hozzátette: a mintegy tízmillió magyar közül közel egymillió él a szegénységi határ alatt, köztük mintegy 300 ezer roma ember.

Számukra gyakran korlátozott az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, és körülményeik nem teszik lehetővé a kellő távolságtartást. Az idézett aktivista kijelentette: a gazdasági nehézségek és a pandémia együtt robbanékony elegy. Előbb majd kölcsönkérnek, amíg lehet, aztán nőni fog a lopások és rablások száma, és a romák hamarosan a rendőrség gondjává lesznek majd – vélekedett az illető.

A kormány nem válaszolt Reuters kérdéseire, hogy milyen tervek léteznek romákkal kapcsolatban. Egy szóvivő korábban azt mondta, hogy a kormány tervei minden magyar számára készülnek. Révész “Mézes” Máriusz azt mondta:

„Jó stratégia a segély helyett munka”.

Orbán megígérte, hogy annyi munkahelyet teremt majd, amennyit megszüntetett a járvány, de ez üresen cseng például Váradi Gábor számára, aki élelmiszer-segélyeket szervez oda, ahol Filep él és máshová is. A kormány Váradi szerint a vállalkozóknak segít, de ezeknek a közösségeknek nem, pedig a túléléshez segélycsomagokra lenne szükség.

Elemzők szerint Orbán fokozta roma-ellenes retorikáját, és politikailag nem kockáztat azzal, ha figyelmen kívül hagyja a romák szenvedését, mert a kisebbséget előítélettel és diszkriminációval kezelik Magyarországon és általában Kelet-Európában. Krekó Péter szerint

”a kormány csak akkor tesz majd bármit is, ha politikailag fenyegetve érzi magát. A romák helyzete folyamatosan romlott az elmúlt években, és a szavazataikat rendszeresen megvásárolták. Majd ha fontos lesz, kapnak konzervet és kenyeret, mint eddig is”.

Mi több, a Fidesz hasznot is húzhat a romákkal kapcsolatos bármilyen társadalmi feszültségből, mert demonstrálhatja a rendteremtést.

„Nem hiszem, hogy ez a jobboldali politika a közeli jövőben változna”

– mondta Krekó Péter.

Az eredeti cikk itt olvasható.