Reuters: Nekirontott a világ Vlagyimir Putyinnak

„Oroszország mozgósítása kiszámítható lépés volt, amely rendkívül népszerűtlennek fog bizonyulni a lakosság körében” – mondta Mihail Podoljak, ukrán elnöki tanácsadó. Hozzátette, hogy a lépést támasztja alá, hogy a háború nem Moszkva tervei szerint halad. Podoljak szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbálja a Nyugatra hárítani a felelősséget a „provokálatlan háború” kirobbantásáért és Oroszország romló gazdasági helyzetéért, írja Sky News.

Gillian Keegan, brit külügyminiszter reagált először, hogy a nyilatkozat a február végén kezdődött ukrajnai háború „aggasztó eszkalációja”. Hozzátette, hogy a fenyegetéseket „komolyan kell venni”, mivel Ukrajna kezd előrenyomulni, és visszavenni a korábban Oroszország által birtokolt területeket. Keegan a Sky Newsnak elmondta, hogy mit üzen az ukránoknak:

Ott vagyunk, mellettetek vagyunk – segítünk, amennyire csak tudunk.

A Guardian moszkvai tudósítója, Andrew Roth a lapnak jelentette: az orosz katonák szerződését a részleges mozgósítás részeként határozatlan időre meghosszabbítják.

Az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete is reagált Vlagyimir Putyin orosz elnök ma reggeli bejelentésére. Bridget Brink elmondta:

A látszatnépszavazás és a mozgósítás a gyengeség, az orosz kudarc jele. Az Egyesült Államok soha nem fogja elismerni Oroszország igényét az állítólagosan elcsatolt ukrán területekre, és továbbra is Ukrajna mellett fogunk állni, ameddig csak szükséges

– fogalmazott az ukrajnai nagykövet.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője most tweetelt egy képet arról a videókonferenciáról, amelyet elmondása szerint az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának tagjaival tartott. Jermak azt írja:

Oroszország több mint hat hónapig tartó, teljes körű háborút folytatott Ukrajna ellen, de nem tudta elérni a célját. Ez az ukrán nemzet bátorságának és nemzetközi partnereink segítségének köszönhetően történt.

Robert Habeck német alkancellár „újabb eszkalációnak” és „rossz lépésnek” nevezte a Vlagyimir Putyin által elrendelt részleges mozgósítást.

A német kormány kiértékeli a lépést, utána megvitatjuk, hogyan reagáljunk erre

– idézi Robert Habecket a TASZSZ.

Ben Wallace, brit védelmi miniszter szerint Vlagyimir Putyin ma reggeli lépései annak beismerését jelentik, hogy ukrajnai terve kudarcot vall. Nyilatkozatában hozzáteszi: Putyin és védelmi minisztere saját állampolgáraik tízezreit küldte a halálba, rosszul felszerelve és rosszul vezetve.

Semmilyen propaganda nem tudja elrejteni azt a tényt, hogy Ukrajna megnyeri ezt a háborút, a nemzetközi közösség egységes, az oroszok pedig globális páriává válnak

– fogalmazott.

Petr Fiala cseh miniszterelnök szerint a részleges mozgósítás „kísérlet az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború további eszkalálására”. Szerinte ez újabb bizonyíték arra, hogy Oroszország az egyedüli agresszor.

A saját érdekünkben továbbra is segítenünk kell Ukrajnának

– fűzte hozzá.

Mark Rutte holland miniszterelnök szerint Oroszország mozgósítási parancsa és a látszat-népszavazások megrendezésére irányuló törekvése arra utal, hogy a Kremlben pánik uralkodik.

Putyin atomfegyverekről szóló retorikáját már sokszor hallottunk, és hidegen hagy minket

– tette hozzá Rutte.

A kínai külügyminisztérium sürgette az ukrajnai konfliktusban érintett valamennyi felet, hogy folytassanak párbeszédet és konzultációt, és találjanak megoldást mindkét fél biztonsági aggályainak kezelésére, Vlagyimir Putyin orosz elnök újabb nukleáris fenyegetései után.