Reuters: Új vakcina a láthatáron: a Valneva

Kedvező eredményekről számolt be a Valneva francia gyógyszercég az általa fejlesztett, koronavírus elleni vakcina klinikai tesztelésének második szakasza után. Olyannyira, hogy nyáron már indítaná a harmadik fázist.

A cég kétkomponensű oltóanyaga inaktivált vírust tartalmaz, 153 önkéntesen tesztelték három különböző dózisban, három hét eltéréssel adták be az első és a második dózist.

A Valneva közlése szerint a vakcina minden tesztalanynál biztonságosnak mutatkozott, több mint 90 százalékuknál immunválaszt váltott ki, és jelentős mértékben termelődtek az antitestek.

Az eddigi eredmények alapján a cég úgy döntött, hogy a legnagyobb dózissal folytatja a klinikai tesztelést a harmadik fázisban, emellett további kísérleteket is folytatnak.

A Valneva hozzátette, hogy a brit hatóságokkal vírusvariánsok elleni vakcinafejlesztésről és oltóanyag-ellátásról egyeztet. A cég ugyanis 190 millió adag 2025-ig történő leszállításáról állapodott meg Londonnal csaknem 1,4 milliárd euró értékben. Emellett 60 millió dózis leszállításáról tárgyal az Európai Unióval – írja a Reuters.

A cég az ősszel tervezi benyújtani engedélyeztetési kérelmét Nagy-Britanniában.