Robbantottak a kabuli reptérre menekülő tömeg kellős közepén!

Rengeteg lehet az áldozat.
Több robbanás történt a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Reptér körül – írja az AFP hírügynökség.
Amerikai médiaforrások szerint a menekülő afgán civilek tömegében robbantott az Iszlám Állam egy öngyilkos merénylője. Még nem tudni, pontosan hány áldozata van az incidensnek, de az eddigi információk alapján amerikai és afgán állampolgárok is meghaltak.

 

Több napja figyelmeztetnek a nyugati kormányok arra, hogy terrormerénylet készül a kabuli reptér körül, miközben még mindig ezrek tolonganak a bejárati kapuk és falak körül, akik ki akarnak jutni az országból. Előzetes információk alapján az Iszlám Állam fenyegette a reptér biztonságát.

 

Néhány perce robbanás történt a reptér körül, a Wall Street Journal arról ír, hogy afgán lakosok tömegében történt a detonáció és helyi források szerint számos áldozata van az incidensnek. Valószínűleg merénylet történt, sajtóforrások szerint a “kolostori kapu” nevezetű bejárat mellett, amely egy azon három ellenőrzőpontnak, melyen keresztül a kabuli reptérre be lehet most jutni.

 

A robbanás tényét a Pentagon szóvivője is elismerte, viszont több részletet egyelőre nem közölt róla.
Az amerikai külügyminisztérium arra kérte az amerikai állampolgárokat, hogy tartsák magukat távol a reptérről és azt is bejelentették, hogy tűzharcról is információjuk van a térségben. A francia külügyminisztérium arról tájékoztatta állampolgárait, hogy több robbanás veszélye is fennáll.

 

A robbanásról Joe Biden elnököt is informálták.

 

A legtöbb ország 1-2 napon belül lezárja kimenekítési műveleteit, pár nappal azelőtt, hogy az Egyesült Államok augusztus 31-én végleg kivonul az országból. Magyarország tegnap éjjel, ma hajnalban zárta le hét napig tartó evakuációs műveleteit.

 

Update:
A Politico forrásai szerint a merényletet az Iszlám Állam egy öngyilkos merénylője követte el.

 

A lap arról is ír, hogy az Egyesült Államok tisztségviselői öngyilkos merényletre, gépjárművel elkövetett terrortámadásra és rakétatámadásra is számítottak.

 

Update #2: Mitt Romney republikánus szenátor a Twitteren arról ír, hogy amerikai katonák is megsérültek a támadásban és számos afgán civil életét vesztette.

 

Update #3: John Kirby Pentagon-szóvivő a Twitteren azt írja, hogy a reptér mellett a Baron Hotelnél is robbanás történt és “amerikai áldozatokról” is ír, ami azt jelenti, hogy elképzelhető, hogy afgán állampolgárok mellett menekülő amerikai állampolgárok és / vagy amerikai katonák is életüket vesztették.