ROGÁN-PINTÉR MECCS: 1-0

Rogán Antal maga alá gyűrte a titkosszolgálatokat, Pintér Sándor ezzel meggyengült az ötödik Orbán-kormányban
Pénteken derült ki az új Orbán-kormány végleges névsora, nem sokkal később Rogán Antal minisztériuma is kiadott egy közleményt, miszerint mostantól polgári nemzetbiztonsági szolgálatok a Miniszterelnöki Kabinetirodához tartoznak.A közlemény szerint erre azért van szükség, hogy az új kormány „megőrizze Magyarország békéjét és biztonságát”, ennek érdekében pedig „meg kell erősíteni a miniszterelnök közvetlen munkaszervezetét”.
A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény szerint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok közé
az Információs Hivatal,
az Alkotmányvédelmi Hivatal,
a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat,
és a a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ tartozik.
A hírszerzésért felelős Információs Hivatal eddig a Szijjártó Péter-féle külügyminisztériumhoz tartozott, a másik három pedig a Pintér Sándor-féle Belügyminisztériumnál volt.
A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok felügyeletét Papp Károly látja majd el államtitkári rangban. Papp Károly korábban volt országos rendőrfőkapitány, mostanáig pedig a Belügyminisztérium belbiztonsági államtitkáraként dolgozott.
„A szerkezeti változás hatékonyan segíti majd a kormányfőt abban, hogy minden fórumon érvényesítse a béke és biztonság megőrzését célzó kormányzati szándékot” -írja a közlemény.
Via 444.hu