Román kormány: Közeledik a negyedik hullám

Alexandru Rafila orvos, Románia WHO-delegáltja szerint nem igazán kedvezőek a kilátások arra az esetre, ha nem sikerül legalább a mostanihoz hasonló ritmusban folytatni a koronavírus elleni oltási folyamatokat az országban – írja a Főtér.

A szakember – aki egyben szociáldemokrata képviselő is – elmondta: amennyiben őszig nem sikerül Romániában legalább 40 százalékra megnövelni a beoltottak arányát, elérkezhet a negyedik hullám, szerinte ugyanis azok, akik nem lesznek beoltva, előbb elkapják a vírust, majd megbetegszenek, végül tovább is adják a kórt.

 

 

 

Rafila szerint elképzelhető, hogy az újabb hullám kisebb intenzitású lehet, köszönhetően annak, hogy a lakosság egy része már be van oltva. Viszont nem lehet kizárni az agresszívabb járványt sem, mert jöhet egy komolyabb mutáció.

A jelenlegi helyzettel kapcsolatban azt is hozzátette: a román kormány „hurráoptimista kommunikációt” alkalmaz, ez pedig közrejátszott abban, hogy a beoltatlanok közül sokan úgy hiszik, már visszatért az életük a normális kerékvágásba, éppen ezért nincs szükség rá, hogy beoltsák magukat.

Alexandru Rafila azt is kijelentette: nem érdemes konkrét számokat kitűzni az oltási folyamat esetében, egyszerűen csak mindent meg kellene tenni a szinten tartás érdekében, ehhez pedig szükség lenne a vidéki települések helyi hatóságainak bevonására.