Romániában mostantól 15 százalékkal magasabbak a nyugdíjak

0

A hétvégén a román munkaügyi miniszter megerősítette, hogy van pénz a megemelt nyugdíjak kifizetésére, úgyhogy a nyugdíjasok már hétfőtől a 15 százalékkal megnövekedett pénzösszeget várhatják. Az úgynevezett nyugdíjpont mértéke – aminek alapján különböző szorzók segítségével kiszámolják a nyugdíjakat – így 1100 lejről 1265 lejre emelelkedik.

Július végén Romániában 1189 lej (83 230 forint) volt az átlagnyugdíj.

A Nemzetközi Valutaalap pénteken tette közzé a Romániával kapcsolatos jelentését, amelyben azt javasolta a bukaresti hatóságoknak, hogy növeljék az adóbevételeket, csökkentsék az államháztartási és a külkereskedelmi hiányt, illetve módosítsák a júniusban megszavazott és azóta hatályba lépett nyugdíjtörvényt, amely két év alatt 70 százalékkal növelné az öregségi járandóságokat. A nemzetközi pénzintézet szakemberei úgy vélik, hogy a nyugdíjtörvény középtávon veszélyezteti az államháztartás stabilitását és növeli a román gazdaság sérülékenységét.

Romániában az év végén elnökválasztást tartanak, majd a jövő nyáron önkormányzati, év végén pedig parlamenti választások lesznek.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20190901_Romaniaban_15_szazalekkal_emelkednek_a_nyugdijak_osztol?s=hk&fbclid=IwAR1c6kot002N03-htTCO0PcpShprz2t8JZJ0OWJUBB83LpcCrZxJKXY9tsY