Róna Péter: a járvány után az élet nem tér vissza régi kerékvágásba, ehhez a “műsorhoz” pedig új “férfira” is lesz szüksége Magyarországnak!

Magyarországot igen rossz pozícióban érte el a járvány. Épp egy gazdasági visszaesés szélén, ahol az események még kedvezőtlenebbül hatnak…Gondoljunk csak a 360 FT-os Euró árfolyamra és pld a német autógyártás lassulására.

 

A professzor úgy látja, a kormány által eddig bejelentett intézkedések jó irányba mutatnak, de nem elegendőek. A gazdaság teljes egészét átfogó jelentős csomagra lesz szükség, hogy mérsékelje a visszaesés mértékét:

“Vagyis a bajba került ágazatok megsegítésén kívül jelentős keresletélénkítő lépésekre is szükség lesz, mert a belső fogyasztás is jelentősen vissza fog esni. Ennek oka, hogy alacsonyak nyugdíjak, de a családi pótlék összeg, valamint a szociális ellátás szintje is. A várható több százezres munkanélküli tömeg miatt emelni kellene a közfoglalkoztatottak számát és ellátásuk összegét csakúgy, mint munkanélküli ellátás idejét és legalább a kezdeti időszakban az ellátás összegét.”

A járvány után azonban sok minden megváltozik, az élet nem tér vissza régi kerékvágásba:

“A vírusjárványok megismétlődésének veszélye miatt várhatóan a multinacionális cégek közelebb hozzák beszállítóikat az anyaországhoz, csökken a nemzetközi munkamegosztás mértéke, s így mindenképpen lassulni fog a növekedés tempója világszerte.”

A járvány hatására visszaesik….

az autóipar és a turizmus, elbocsájtások lesznek, de más területeken is várható, hogy utcára kerülnek magyar munkavállalók:

“Ezért pillanatnyi megoldásként valóban gondoskodni kell a munkájukat elveszítőkről, de ez nem elég. Azonnal neki kellene állni egy olyan gazdasági modell kidolgozásának, amelyben sokkal nagyobb szerep jut a belső termelésnek, hogy ne legyünk ilyen nagy mértékben ráutalva a behozatalra.”

A szakértő kiemelte, akár 4-6 százalékos gazdasági visszaesésre is sor kerülhet idén, az importra való nagy ráutaltság miatt:

“Ezért bár nagyon fontos a meglévő munkahelyek védelme rövid távon, hosszabb távon a kidolgozott új gazdasági modell húzóágazatainak munkahelyeire kell koncentrálni, s a most munkájukat elvesztők átképzését mielőbb elkezdeni olyan munkákra, ahol sokkal nagyobb a hozzáadott érték, mert ez adhatja a jövőbeli gyorsabb fejlődés alapját.”

A régi módon a koronavírus elmúltával már nem tud működni a magyar gazdaság,

új innovatív megoldásokra lesz szükség. A haverok zsebének közpénzzel tömése helyett a versenyképesség növelése lesz a kormány egyik fő feladata. Olyan iparágakba kell invesztálni, amelyek nem állami közbeszerzések sápjából tartják el magukat, hanem a világpiacon, valódi versenyben is meg tudják a helyüket állni.

Ehhez a “műsorhoz” pedig valószínűleg új “férfira” is lesz szüksége Magyarországnak.