Rónai Sándor: A DK az Európai Bizottsághoz fordul: hogyan utazhatnak azon országok polgárai, akiknek kormánya titkolja, milyen vakcinát kaptak?

Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője szombati sajtótájékoztatóján kijelentette, az Orbán-kormány a koronavírus kapcsán újra cserbenhagyta a magyarokat. Felidézte, hogy a miniszterelnök azt mondta, mihamarabb oltassák be magukat, leginkább az általuk preferált orosz és kínai vakcinával.

 

„Orbán Viktor azt ígérte, hogy a magyarokat semmilyen hátrány nem éri majd, ha utazni, nyaralni, munkát vállalni szeretnének a világ, elsősorban az Európai Unió országaiban. Ezt a kínai és az orosz vakcina esetén is zavartalanul megtehetik” 

– emlékeztetett a politikus.

Hangsúlyozta, most már látható, hogy baj van: a kormány hiába köt egyéni alkukat némely országokkal, mindenhova nem lesz érvényes a magyar oltási igazolvány. 

 

„Ennek egyik oka, hogy az Orbán-kormány által kiadott kártyáról nem derül ki, nem olvasható le, hogy az illető milyen oltást kapott. Az Orbán-kormány, amelynek politikai és anyagi biznisze volt a keleti vakcina, szándékosan eldugja azt az információt a befogadó országok hatóságai elől, hogy nagyon sokan nem Pfizer, Moderna, Astra Zeneca és Janssen vakcinát, hanem keleti szérumot kaptak. Márpedig ezen információ nélkül az illető nem tudja igazolni, védett-e a koronavírus ellen, nem tud menni nyaralni, nem tud munkát vállalni.”

– magyarázta az EP-képviselő, emlékeztetve, már sokakat visszafordítottak a határon, vagy azonnali tesztet követeltek tőlük, hogy beléphessenek egy másik országba.

“Továbbra sem léphet be magyar állampolgár Lengyelországba, Ukrajnába, Norvégiába, Svédországba, Finnországba, Ausztriába, Belgiumba vagy éppen Olaszországba. És ez csak töredéke a több tucat ország közül” 

– tette hozzá.

 

„Tehát rögtön azzal kezdődik sokak nyaralása vagy a munkahely elfoglalása, hogy saját költségen tízezrekért tesztet kell csináltatni. A DK már korábban követelte, hogy a kormány tegye ingyenessé az általa rútul átvert magyarok számára a tesztelést.”

– foglalta össze a DK képviselője. 

 

Rónai Sándor közölte, a DK az Európai Bizottsághoz fordul, hogyan lehet segíteni ezen a problémán.

 

„Állásfoglalást kérünk arra, hogyan utazhatnak azon országok polgárai, akiknek a kormánya eltitkolja, hogy milyen vakcinát kaptak. Megpróbálunk mi segíteni, ha már Orbán cserben hagyta a magyarokat.”

– ismertette a politikus. 

 

Rónai Sándor úgy fogalmazott: magyarok millió kerültek most abba a helyzetbe, hogy felvették az oltást, hogy védjék önmagukat, a családjukat és környezetüket, mégsem élhetnek uniós polgárként járó jogaikkal, nem utazhatnak, nem vállalhatnak munkát szabadon.

 

„A Demokratikus Koalíció egyúttal felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul gondoskodjon arról, hogy minden magyar olyan oltást kapjon, amely lehetővé teszi, hogy élhessen az utazás, a munkavállalás, minden uniós polgárnak járó jogával.”

– tette hozzá zárásként Rónai.