Rossz hír érkezett az eper és a cseresznye áráról!

A szállítási költségek ellenére, most feleannyit kérnek a külföldi, mint az alföldi eperért. A magyar szamóca 30 százalékkal drágább, mint az elmúlt években átlagosan. Ráadásul az ára tartósan magasan maradhat a Fruitveb zöldség-gyümölcs terméktanács szerint. A cseresznye ára is magasról (7500-3000 forint/kiló) indulhat a szezon elején.

 

A hideg április-május és a sok csapadék miatt pár hetes csúszásban van tavalyhoz képest a hazai epertermés. A tavalyi időjárás miatt is kisebb a termés, már a virágkezdeményekből kevesebbet számoltak a fényszegény ősz hatására. A boltok hetek óta kínálnak magyar epret (azaz szamócát), de ezek egyelőre fólia alatt termettek.

Az eper bolti ára tartósan 2000 forint körül rekedhet kilónként. Jelenleg 1800-2200 forintba kerül az import eper kilója, míg a magyaré 3500-4000 forint, és ez hetek óta így van, mondta Kelemen Péter, a Fruitveb terméktanács alelnöke az RTL Híradónak. Ennek oka valószínűleg az, hogy a magyar eper frissebb – írja a riportot szemléző Napi.hu.

Idén feleannyi cseresznye terem, mint a sokéves átlag, a hűvös és csapadékos tavasz miatt. Várhatóan a cseresznyét is magasabb áron kezdik majd árulni, mint tavaly, 2500-3000 forintot is kérhetnek kilójáért. A szezon második felében, június végén viszont a harmadával olcsóbb lehet.

Más gyümölcsök árai is drámai magasságokba szökhetnek.