Rossz hír érkezett Paks2 híveinek!

A belorusz mintaerőmű leállítását követeli az Európai Parlament.
Konkrétan a biztonsági kockázatok és a műszaki hiányosságok miatt kell leállítani a belorusz asztraveci atomerőmű üzembe helyezésének folyamatát – ez olvasható az állásfoglalásban. Ennél aggasztóbb hírt Magyarország nehezen kaphatott volna, tekintve, hogy a létesítmény Paks2 mintaerőműve. Hozzáteszem, mióta novemberben megkezdték a próbaüzemet, az asztraveci erőmű többet állt, mint amennyit ment — a gyakori vészleállások és műszaki hibák immár Európa-szerte aggodalmat keltenek. A legjobban minden bizonnyal Litvániában tartanak a problémás kísérleti reaktortípus beüzemelésétől, az ugyanis mindössze 50 kilométerre található a litván fővárostól, Vilniustól. Félnivalója ugyanakkor Magyarországnak is van, Orbán Viktor ugyanis 2014-ben – tudjuk, verseny nélkül, a nyilvánosság kizárásával – ugyanezekek a VVER-1200 típusú blokkoknak a magyarországi felépítéséről állapodott meg Putyinnal.

 

? Az EP ráadásul elsöprő többséggel, 642 szavazattal, 29 ellenszavazat és 21 tartózkodás mellett fogadta el a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ajánlásainak meg nem felelő belorusz atomerőmű elsietett beindítását elítélő határozatot. A képviselők nem csak azt kifogásolták, hogy az új, nem kipróbált technológia súlyos kockázatokat rejt egész Európa nukleáris biztonságára, hanem azt is, hogy az orosz Roszatom és a megrendelő belorusz kormány még a legalapvetőbb információkat sem osztja meg a külvilággal az ismétlődő üzemszünetekről és a berendezések meghibásodásáról. Az EP most pedig azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy a testület kényszerítse rá a belorusz kormányt és nukleáris hatóságot az együttműködésre, a kereskedelmi indulást pedig mindaddig függesszék fel, amíg kielégítő eredménnyel el nem végzik az uniós stresszteszt összes fázisát a selejtes erőműben.

 

? Érdemes felidézni, hogy Paks2 másik, oroszországi prototípus-erőművének beindítását ugyanilyen ijesztő jelenségek kísérték, csak azokról még a fehéroroszországinál is kevesebb információ jutott el a nyilvánosságohoz. A problémát láthatóan nem csupán az orosz típusú hatósági és tájékoztatási gyakorlat okozza: a legnagyobb problémaforrás maga a kiforratlan konstrukciójú erőmű, amit eddig sehol, így Magyarországon és Finnországban sem tudtak az uniós normáknak megfelelően engedélyeztetni.

 

‼️ Ha tartjuk Paks2-t, néhány év múlva ugyanott fogunk tartani, mint a beloruszok: lesz egy használhatatlan orosz atomerőművünk, amelynek 12 milliárd eurós ára fájóan hiányzik majd a magyar államkasszából. Úgyhogy a kormányváltás alap, a zöld irány pedig a biztonságos jövő záloga!

 

szerző. Szél Bernadett, független parlamenti képviselő.