RTL Klub: egyre több a betörés Magyarországon a Rendőrség adatai szerint

0

Pár napja számoltunk be róla, hogy egy idős nőt raboltak ki. Kirámolták az étellel megrakott hűtőládámat is! – panaszolta a Ripostnak a Hevesi megyei Átányban élő, 52 éves Szántai Kis Csabáné Aranka.
„Hihetetlen! Elmentem dolgozni, és amikor délután hazaértem, láttam, hogy kirámolták a lakást! Először fel se tűnt, hogy valaki járt itt, minden úgy volt, ahogy hagytam” – mesélte.
Gyorsan körberohant a házon, és amikor a konyhába ért, megdöbbent: minden élelmiszerét elvitték.
Aranka a járvány miatt feltöltötte a készleteit, de hiába, mert az utolsó zacskó tésztáig mindent ellloptak.

„Ráadásul a fagyasztómat is kipakolták, ami tele volt hússal. Utólag összeszámoltam, 70 ezer forintnyi élelmiszert vittek el!” – kesergett.
Mint kiderült, a betörők a kiskapun át jöttek, feltörték a lakatot és észrevétlenül beosontak. Az asszony most azon gondolkodik, hogy érdemes-e újra feltöltenie a készleteit.
A Blikk értesülései szerint az asszony azóta biztonságban van, mert az önkormányzat rögtönzött csomagot adott az asszonynak és a szomszédok is jobban figyelnek rá – írják. Ismét megszaporodtak a betörések, mondta el a Rendőrség az RTL Klub kérdésére. A célpontot elsősorban az idős személyek. A rablók az ékszereket és a készpénzt keresik elsősorban továbbra is, de az utóbbi időszakban már élelmiszert és haszonállatot is visznek. A lakosok félnek, főleg az idős, egyedülálló személyek. Általában őket figyelik meg és szemelik ki a betörők. Az áldozatok elmondták, hogy az elkövetők fiatalok, és segítőik is akadnak, akik előtte körülnéznek a kiszemelt személy portáján. A lakosság a rendőrség segítségében bízik, illetve abban, hogy mihamarabb sikerül orvosolni a problémát és javulhat a közbiztonság a járvány alatt is. Az Országos Rendőr Főkapitányság hivatalos adatbázisa szerint az elmúlt hetekben Borsod-Abaúj-Zemplén megye volt betörések tekintetében a legfertőzöttebb, első befutó megye Magyarországon. Itt 100 ezer lakosra 95-124 betörés jutott 2020.04.01. – 2020.04.07. között. Országosan a második befutó Budapest volt a betörések tekintetében, itt 100 ezer lakosra 79-155 betöréses bűncselekmény jutott, miközben a dobogó harmadik fokára Jász-Nagykun-Szolnok megye futott be, itt 100 ezer lakosra 65-75 betörést regisztráltak.