RTL Klub: Tovább emelik a parlamenti képviselők fizetését, a pár nappal ezelőtti nem elég a Fidesz-KDNP-nek

Az országgyűlési képviselők fizetése akár 75 ezer forinttal is emelkedhet márciustól, így a paramenti bruttó alapbér az 1,3 millió forintot is elérheti.

A legnagyobb emelésre Kövér László házelnök számíthat, a Fidesz által alkotott szabályozás alapján ugyanis akár 200 ezer forinttal többet kaphat idén, mint 2021-ben.

Az RTL.hu számításai szerint ezzel együtt Kövér fizetése csaknem bruttó 3,5 millió forint lehet majd havonta.

Az országgyűlési törvényt 2018-ban módosították: ennek értelmében a képviselők mindig az előző évi bruttó átlagkereset háromszorosának megfelelő összeget kapják, a béremelés náluk automatikus. A jogszabályt három éve csak a kormánypárti képviselők és a német nemzetiségi szószóló szavazták meg – emlékeztet a lap.

A tavalyi évre szóló statisztikai adat ugyan még hiányos, de Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztjában 2021-re vonatkozóan 428 ezer forintos átlagkeresetről írt. Amennyiben ez helytálló, és az átlagbér valóban 25 ezer forinttal nő, akkor a képviselők fizetése ennek háromszorosával, 75 ezer forinttal emelkedik. A házelnöki fizetést pedig a képviselői alapbér 2,7-szeresének megfelelő összegben határozták meg.