Russian Today: Az USA szerint felháborító volt a Putyin és Orbán találkozó

0

Vlagyimir Putyin orosz elnököt ma Orban Viktor miniszterelnök meghívására Magyarországon tesz látogatást.

Bármi legyen is az eredmény, találkozójuk valószínűleg dühös lesz az Egyesült Államok és az EU partnerei számára.

A két vezető „megvitatja az Oroszország és Magyarország közötti kölcsönös kapcsolatokkal kapcsolatos kérdéseket, különös tekintettel a kereskedelemre, a gazdaságra és a kultúrára”, valamint „véleménycserét folytat néhány aktuális nemzetközi és regionális kérdésről” – mondta a Kreml a látogatást megelőző nyilatkozatában, anélkül, hogy további részleteket adnánk arról, hogy mik lehet ezek.

A napirendjük egyik nyilvánvaló jelöltje a paksi atomerőmű bővítésének folyamatban lévő folyamata.

Az egyetlen ilyen jellegű Magyarországon, az ország energiaszükségletének akár 40% -át is ellátja.

Két új erőmű építéséről 2014-ben állapodtak meg, és az EU 2017-ben jóváhagyta, míg Moszkva 2025-ig 10 milliárd eurós állami hitelt nyújtott erre a célra.

Magyarország kifejezte azon szándékát is, hogy készletezzen orosz földgázt, mielőtt Moszkva Ukrajnával kötött tranzitmegállapodásai 2019 végéig lejárnának, és a jövőbeni szállítások helyzetét végtelenségig hagynák.

Miközben Oroszország építette a „Turkish Stream” csővezetéket a Balkán gázszállításához, addig még nem építettek kiterjesztéseket a Magyarországra.

Orbán legutóbb tavaly szeptemberben látogatott Moszkvába, szembeszállva a brüsszeli vezetőkkel és az EU-s alapértékekkel, ragaszkodva az összes Oroszországgal fennálló baráti kapcsolatát, de az EU követelte, hogy szüntesse be.

A magyar miniszterelnök nacionalista, EU ellenes politikája már bosszantotta az EU vezetőit, ám Magyarországra benyújtott kísérletek eddig nem voltak eredményesek.

Egyelőre az Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottság is vár, de pár nappal ezelőtt Donald Tusk javaslatára szankciókat vezetett be illetve több ország EU-s vezetője már javasolta, hogy Magyarországot léptessék az EU-ból.

Az Atlanti-óceán másik oldalán lévõ összeesküvés-elméleti tematikusok szintén Orbánnal mutatták esetleges bûnösnek abban, amit Donald Trump, az Egyesült Államok elnökének az ukrán korrupcióról alkotott véleményével jellemezték.

Az USA vezetője és maga az alelnök is nagyon dühös, aminek következményei lesznek napokon belül.

Via: Russian Today