Rusvai: Akár tízezer feletti is lehet a napi fertőzöttek száma október 23 után

Kiugróan sok, 2 361 új fertőzést azonosítottak az elmúlt 24 órában és elhunyt 20 ember. Kórházban jelenleg 1 105 covid-beteget ápolnak, közülük 155-en vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 5millió 932 ezer fő, közülük 5 millió 711 ezren a második oltást is megkapták, 1 millió 56 ezren pedig a harmadik oltáson is túl vannak.

A kórházban ápoltak adatairól kért ki Szél Bernadett független országgyűlési képviselő adatokat a Kórházi Főigazgatóságtól, de hiába.

Korábban volt statisztika az oltottak megbetegedéseiről. Magyarország kormánya április végén megosztotta Facebook-oldalán a második oltás utáni megbetegedettek és elhunytak adatait, a december és április közötti időszakban a beoltottakból 5714-en lettek betegek és 273 ember vesztette életét az oltóanyag felvétele után.

A kormányinfón az ATV kérdésére azt mondta Gulyás Gergely, hogy nincs tudomása olyan vezetett adatbázisról, amely azt mutatná, hogy a kórházban elhunyt koronavírusosok közül, mennyien és milyen vakcinával voltak korábban oltva.
Gulyás az előző kormányinfón azonban kórházi adatokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, a kórházban ápoltak 55 százaléka nincs beoltva, 45 százalékuk oltott, amit egy kórházi adatra alapozott.

„Miután többnyire idősekről beszélünk, és a 65 fölötti korosztályban nagyjából kilencszer annyian vannak beoltva, de nyolcszor biztosan, mint amennyien nincsenek, ezért ha ez 50-50 lenne, akkor is 8-szor vagy 9-szer nagyobb esélyt jelent az oltatlannál, mint az oltottnál”

 

– fejtette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás azt mondta, tudomása szerint a legtöbb elhunyt Pfizert kaphatott, de azt is aláhúzta, ez nem jelenti, hogy valamelyik vakcina jobb vagy rosszabb a másiknál, hanem arról van szó, hogy az idősek többségét Pfizerrel oltották be.

Rusvai Miklós virológus a negyedik hullám csúcsára becsli a 150 körüli napi halottat, az október 23-i tömegrendezvények után pedig még több fertőzöttre számít.

 

„Ami nagyon fontos lenne, hogy lehetőleg a rendezvények szervezői is figyelmeztessék a résztvevőket önmaguk érdekében a szomszédjuk érekében, lehetőleg viseljenek maszkot”

 

– mondta a virológus.

Gulyás Gergely a Békemenettel kapcsolatban hozzátette: a romániai alacsony átoltottság miatt nem javasolja, hogy tömegeket hozzon be bárki Erdélyből.

A kormány a maszk használatot azonban továbbra sem teszi kötelezővé.

Gulyás: A Kórházban ápoltak 45%-a kapott korábban oltást.

 

via. atv.hu