Rusvai: Novemberig akár több ezer új beteg is lehet naponta

Szívesen látná Rusvai Miklós is a hivatalos adatokat azzal kapcsolatban, hogy a kórházban ápoltak közül hányan oltottak és hányan nem. A virológus szerint jelenleg nincs szükség a járványügyi intézkedések szigorítására, és arra számít, hogy októberben felfut a járvány.

Informális adatokat kap Covid-osztályokon dolgozó orvosoktól, ezek alapján kicsit kedvezőtlenebb az oltottak és oltatlanok aránya a halottak és lélegeztetőgépen lévők között, nem olyan jó, mint mondjuk Izlandon vagy Skandináviában

 

– mondta Rusvai Miklós.

 

A virológus a Spirit FM Aktuál című műsorában azt is elmondta, hogy Izraelben – ahol nagyon magas az oltottak aránya – olyan jók az adatok, mint a skandináv országokban. Szerinte nincs elég adat ahhoz, hogy ezen különbségek nyomára lehessen jutni.

A szerbiai adatok elég relevánsak magyar szempontból, ott ugyanazok a vakcinák vannak forgalomban, mint nálunk – ezen adatok elemzése itthon is tanulsággal szolgálhat.

A kormány nem tervez szigorítani a járványügyi intézkedéseken – Rusvai Miklós is úgy gondolja, hogy még most nincs szükség szigorításra.

 

Magyarországon a környező országokhoz képest meglepően jó a friss fertőzöttek, a kórházban kezeltek száma, de ennek a magyarázatát sem tudjuk

 

– mondta a virológus.

 

Annak kapcsán, hogy egy matematikai modell szerint novemberben akár 10 ezres napi fertőzött szám lehet itthon, úgy reagált Rusvai, hogy mind a második, mind a harmadik hullám kapcsán kedvezőtlenebb képet vetítettek előre a matematikai képletek, mint ami valójában lett.

Ezeket szerinte nem kell készpénznek lenni, de ő is úgy gondolja, hogy októberben fog felfutni a járvány következő hulláma, novemberben kicsúcsosodik, és több ezer friss fertőzöttel számol ő is.