Rusvai szerint óriási pusztítást fog végezni Magyarországon az omikron mutáns!

Az emberi szervezet akár húsz oltást is elbír, tehát nem lesz baj akkor se, ha egy negyediket is be kell adatni majd – mondta Rusvai Miklós állatorvos-virológus a Blikknek adott interjúban.

Kifejtette: szerinte minél előbb elkezdik a negyedik oltás beadását idehaza, annál jobb. Arra a kérdésre pedig, hogy a szervezet elbírja-e a négy oltás, azt mondta:

Akár húszat is elbír. Hiszen ott az influenzaoltás, amiből sokan évente felveszik az újat és számos immunizálás van, ide értve például a kullancsencephalitis ellenit, amit rendszeresen alkalmazni kell. Ezeknek az oltásoknak nincs felső határa.

Hozzátette: az egyes oltások közt négy hónapnak azért el kell telnie, ez egy immunológiai minimumérték. Eddig az előző oltás hatásának is mindenképp tartania kell – mondta, majd hozzátette, hogy a hatékonysági határ viszont hat hónap szokott lenni, „azon túl már nemigen szokott érvényes immunválasz lenni”, vagyis hamarosan esedékes lesz a kérdés azoknál, akik az elsők között kapták meg a harmadik oltást.

Rusvai arról is beszélt, hogy bár támogatja az oltást, annak nem híve, hogy kötelezővé tegyék.

Még az egészségügyben esetleg elfogadom a kötelezővé tételt, de máshol nem tartom indokoltnak, az önkéntességet pártolom

– fogalmazott.

Végezetül leszögezte, hogy az oltás jó minden változat ellen, így az okmikron ellen is. Ráadásul az eddigi alapján „úgy hírlik”, hogy a mutáns vírus nem okoz súlyos betegséget.

Vagyis én inkább már most szeretnék átfertőződni, mert jó immunitást kizárólag a fertőzés átvészelése eredményez

– mondta Rusvai Miklós.

 

 

(via Blikk)