Saját gépeiket szedik szét az orosz légitársaságok

Alkatrészekre szedik gépeik egy részét az orosz légitársaságok, hogy működőképesen tartsák velük a többi repülőt, amelyeket a nyugati szankciók miatt nem tudnak javíttatni – tudta meg iparági forrásokból a Reuters.

Az ukrajnai háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett szankciók megakadályozzák, hogy az orosz légitársaságok – köztük az Aeroflot – korábban külföldről vásárolt gépeikhez alkatrészeket szerezzenek be, vagy karbantartást végeztessenek rajtuk.

Oroszország repülőgépflottájának nagy része nyugaton gyártott utasszállítókból áll. Szakértők szerint várható volt, hogy az oroszok előbb-utóbb saját gépeik alkatrészeit próbálják felhasználni, hogy a többi gépet még néhány évig működőképes állapotban tartsák. Hamarosan azonban még a jól képzett orosz mérnöki bázis számára is kihívást jelent majd a repülőgépek üzemben tartása.

Ebben az esetben a szankciókat nem alkalmazó országok – például Kína – segítsége sem jöhet szóba, mivel ezek az államok attól tartanak, hogy a Nyugat majd őket is másodlagos szankciókkal sújtja emiatt.

https://hu.euronews.com/2022/08/09/sajat-gepeiket-szedik-szet-az-orosz-legitarsasagok