“Saját lábán” sétál el a közszereplés elől.

0

Ez a sajàtlàbon àllàs igen csak sokbakerül nekünk, az az a magyar nèpnek…
A Kúria szerint Tiborcz István nem közszereplő, nem kérdezhet tőle a sajtó az utcán.

Hiába a számos bulvárszereplés, hiába a számos közfunkció-gyanús megjelenés, közpénzes üzletekben való érintettség és kapcsolat: Orbán Viktor veje nem közszereplő. Elmarasztalta legalábbis a Kúria a 444.hu-t és a Hír Televízió célpont című műsorának egy korábbi, még korszakváltás előtti adását, amiért azok szerepeltették Tiborcz István kép- és hangmását. Az adásban alapvetően arról volt szó, hogyan kerültek a magánkézbe különféle vidéki kastélyok, és hogy a vásárlók környékén rendre Orbán Viktor miniszterelnök lányának férje, Tiborcz István tűnt fel.

A Célpont stábja, éppen az üzletekben érintett, egyik ingatlanos cég székhelyén forgatott, amikor ott Tiborcz Istvánba botlottak, akihez aztán az utcán oda is mentek, míg operatőrük a távolból felvette a beszélgetést, ami a Kúria szerint jogsértő volt.

De nemcsak a Hír Tv-t marasztalták el, a 444-hu-t azért perelte be Tiborcz, mert egy cikket írtak a Célpont műsorának beharangozójáról.

„Tiborcz nem örült nagyon, amikor a Hír TV megkérdezte tőle, hogy miért ő fizette a turai kastélyt megvásárló cég tulajának bejegyzési illetékét”

címmel, amiben néhány másodperc látható készült a felvételből, melyet a Hír Tv készített Orbán Ráhel közpénzekből gazdagodó férjéről.

Az ítélet a 444.hu szerint három pontban foglalható össze:

Tiborcz István nem közszereplő, magánemberként szólították meg az utcán, és bár egy átlagembernél jobban, a közszereplőkhöz hasonlóan kell tűrnie a média figyelmét, de csak keretek között, a célpontos anyag pedig túlment ezen;A Célpont videója titkosan, súlyosan visszaélésszerűen készült, mivel az érintett személy [Tiborcz] nem számolhatott azzal, hogy megnyilvánulása nyilvános kritika tárgyát képezheti, és nem volt abban a helyzetben, hogy a felvétel elkészítéséhez és felhasználásához való hozzájárulásról döntsön;Tiborcz nyilatkozata az utcán rögtönzött riportban semmilyen többletinformációval nem szolgált a riporter kérdésével érintett közérdeklődésre számot tartó témához, és nem volt nélkülözhetetlen a műsor hitelességéhez.

Tiborczot egyébként az ügyben Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő ügyvédi irodája képviselte, a bírósági ítéleten maga Bajkai szerepel ügyintézőként. Mint arról már mi is többször írtunk, éppen Bajkait tartják a legesélyesebbnek igazságügyi miniszteri posztra, miután a májusi EP-választás után Trócsányi László uniós biztos lesz.

Forrás: Szeretlek Egerszeg/facebook