Saját tábornokai gyilkolhatják meg az elszigetelt Putyint

Elképzelhető, hogy a közvetlen beosztottjai meggyilkolják az orosz elnököt, ha az atomfegyverek bevetése mellett dönt – erről beszélt Peter Duncan, a University College London (UCL) szlavisztikaprofesszora, kelet-európai kutatója.

Az orosz elnök az utóbbi napokban beszélt arról, hogy ha az ukrajnai népszavazások után a Donyecki, Luhanszki, Herszoni és Zaporizzsjai terület csatlakozik Oroszországhoz, akkor azok védelmére atomfegyvereket is bevethetnek. A professzor viszont úgy látja, hogy ha az orosz elnök így dönt,

AKKOR EZ AKÁR VISSZAFELE IS ELSÜLHET, ÉS PONT PUTYIN SZÁMÁRA LEHET VÉGZETES.

Peter Duncan kifejtette, hogy az orosz elnök az utóbbi időben „elszigetelődött a valóságtól”, és valójában már nem érti mindazt, ami körülötte történik. „Egyszerűen nem fogja fel, hogy mi történik Oroszországban, mit gondolnak az emberek Oroszországban, és hogy mit gondolnak az emberek külföldön. És ezért halmoz hibát hibára” – vélekedett a professzor.

A szakértő azt is hozzáfűzte, hogy az orosz elnök már annak a következményeit sem látja át, hogy mi lenne, ha bevetné az atomfegyvereket, és szerinte ha úgy döntene, hogy ezt teszi, akkor legközelebbi „szövetségesei” ellene fordulnának.

Úgy vélem, hogy ha Putyin a nukleáris fegyverek használata mellett döntene, és utasítaná Sojgut [a védelmi minisztert] és Geraszimovot [a vezérkari főnököt], hogy vessék be azokat Ukrajnában, akkor nagyon valószínű, hogy ők megtagadnák a parancsot, Putyin ellen fordulnának, és akár meg is gyilkolnák

– mondta a professzor, hozzáfűzve: Putyint nem lenne egyszerre megölniük, de ha az orosz titkosszolgálaton (FSZB) belül néhány embert maguk mellé állítanának, akkor sikerülhetne nekik.