Schmidt Mária: Ki kell lépni az unióból!

0

Nagy-Britannia legalábbis jól jár a Brexittel – erre jutott a XXI. század Intézet.

Boris Johnson elsöprő győzelme után szinte biztosra vehető, hogy a britek kilépnek az Európai Unióból . A Brexitnek köszönhetően sok területen visszakaphatja az önállóságát Nagy-Britannia, a 2016-os népszavazást megelőző, gazdasági összeomlást vizionáló várakozások pedig várhatóan nem igazolódnak be – írta a XXI. Század Intézet az MTI-hez pénteken eljuttatott elemzésében.

Frank Füredi, 1969 óta Nagy-Britanniában élő szociológus, a Schmidt Mária által igazgatott XXI. Század Intézet főmunkatársa az intézet pénteki videós elemzésében kiemelte, hogy a Brexitet középpontba helyező kampány sikeresnek bizonyult, még ott is nyerni tudtak a konzervatívok, ahol erre évtizedek óta nem volt példa.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője úgy vélekedett: a konzervatívok történelmi győzelmével azt üzenték a britek, hogy nem kérnek tovább a brüsszeli befolyásból.

Boris Johnson győzelmével Deák Dániel szerint szabályozott és korlátozott bevándorlás következhet, ráadásul a britek úgy léphetnek ki az EU-ból, hogy az nem viseli meg érdemben a brit gazdaságot.

Hangsúlyozta:

“megbukott a balliberálisok azon törekvése, amely főként a vidékieket hibáztatta a Brexit miatt; a mostani választás megerősítette, hogy a britek nem kérnek tovább a brüsszeli befolyásból.”

Frank Füredi szerint a Brexittel hosszú távon jól jár az ország, hiszen

“visszakapja a szuverenitását és nem kényszerült a brüsszeli diktátumok elfogadására”

– írta a XXI. Század Intézet.

Korábban maga Schmidt Mária is azt nyilatkozta még akkor az Echo TV-nek, hogy:

“ki kell lépni az unióból és kész.”