Se a diákok, se a tanárok nem mennek be 19-én – Polgári engedetlenség a járvány alatt

Miközben éles indulatok csapnak össze a miniszterelnök által április 19-ére meghirdetett iskolanyitás körül, aki ért hozzá, csinálja – az Alternatív Közgazdasági Gimnázium a szülői igényekhez igazodva kezdi meg az oktatást jelenlétben és online egyaránt.

Vészesen közeledik a hétfői iskolanyitás kényszere, miközben koránt sincs egyetértés az erőltetett kormányzati szándékkal kapcsolatban. Nem csitul az érdekvédelmi szervezetek, a szülők, a civil ellenzők szenvedélye, amivel akár bojkott életbeléptetésével is igyekeznék kikényszeríteni az általános iskolák, óvodák korai nyitásának halasztását. Főként, hogy a középiskolák haladékot kaptak május 10-ig.

Talán ha az államfő nem érzi úgy, hogy ismeretében van a járványügy és az oktatás kölcsönhatásának – is –, egy előzetes szakmai egyeztetéssel konszenzust teremthetett volna az országos feszültség helyett. Amint erre élő példa az Alternatív Közgazdasági Gimnázium gyakorlata, ahol nem dacból, sem beletörődéssel, hanem szimpla szakmai tapasztalattal találtak megoldást a mesterséges front feloldására.

Az AKG keddi közleményében jelezte, van megoldás. Mint írták „az AKG nevelőtestülete a jogszabályi előírásoknak megfelelően az 1-8. évfolyamon 2021. április 19-én újraindítja a jelenléti oktatást. A szülőktől kapott információk alapján, minden kisiskolában a szülők több mint kétharmada a Covid-kockázatra való tekintettel nem engedi iskolába a gyermekét. Kérésüket elfogadva, az 1-6. évfolyamon az otthonmaradók számára online oktatást is szerveznek. A 7-8. évfolyamon a szaktanárok online tartják meg az órájukat, nemcsak az otthonmaradók, hanem az iskolában lévők számára is. Az iskolában lévő tanulók patrónusi felügyelet alatt végzik a munkájukat. A 9-12. évfolyamon 2021. május 10-ig online oktatást folytatnak.

Az intézmény igazgatója portálunknak elmondta – meglehet, félreérthetően szerkesztettek egy kedd este vele készült híradóinterjút, ugyanis a hibridoktatás nem ütközik semmilyen jogszabályba vagy minisztériumi előírásba, bármely iskola dönthet úgy, hogy él vele, ha meg tudja oldani. A szülők kérésére a gyerekek minden további nélkül otthon maradhatnak, ennek érthető oka most a Covid-fertőzéstől való félelem.

A mulasztással kapcsolatos dilemmát a legtöbb esetben egyrészt a hiányzás igazolása, másrészt a tanulmányok pótlása jelenti. Az AKG minderre rugalmasan és a körülményekhez illő empátiával reagál, tekintettel a járványhelyzet kikényszerítette kérelmek nagy számára. Nem tértek el a tanmenet követelményeitől és nem hiányzónak írják be az otthonmaradó gyerekeket, a szülői igazolásokat minden további nélkül elfogadják. Inkább többletszolgáltatást vállalnak, ami az eddig sem szokatlan gyakorlatú online oktatáshoz igényel több pedagógust. S nem megoldhatatlan.

„A tegnap esti RTL-híradóban a hozzám érkezett visszajelzések szerint félreérthető volt az elhangzott információ, talán hamarabb vágták el a beszámoló végét. Most megerősítem, hogy az AKG-ban – amint azt a törvény előírja – jelenléti oktatás lesz, de tekintettel a szülői kérelmek jelentős számára, valamint arra a gyakorlatra, hogy hosszú évek óta tanítunk digitálisan is, ez utóbbi nem okoz problémát a jelenléti tanítással párhuzamosan” 

 

– mondta Horn György.

 

Így megoldható – tette hozzá – hogy hétfőtől az előzetes kéréseknek megfelelően, a gyerekek akár 60-70 százaléka is otthon maradhasson. Mindez már csak azért sem okoz problémát, mert egy-egy tanulócsoportot három tanító oktat három kísérővel és így közülük könnyű „átállítani” egy-egy kollégát a digitális formára.

Mint mondta, ez a gyakorlat egyébként sem szokatlan a számukra. Az elmúlt időszakban is éltek az online oktatás lehetőségével, ha például néhány diák betegen otthon maradt vagy éppen a pedagógus kényszerült a négy fal közé. Bekapcsolódhattak a tanítási órákba, ennek sem elvi, sem gyakorlati akadálya nincs, a mostani történet legfeljebb az érintettek nagy számában rendhagyó.

Arra a kérdésre, hogy mindezt meddig tudják fenntartani, Horn György válaszában közölte, ha kell, akár a tanév végéig is készek élni a hibridoktatással, bár nem szeretné, ha a veszélyhelyzet addig húzódna. S hogy mindez befolyásolja-e az érettségi időszakát, erre is van alternatívájuk. Úgy alakították ki a vizsgarendszert, hogy egy harmincfős teremben az eddig megszokott 12-14 helyett a megfelelő távolságtartás mellett, öt tanuló tudja letenni a vizsgáit, egy felügyelőtanár jelenléte mellett. Minderre olyan infrastruktúrát teremtenek, hogy a vizsgák ne vegyenek igénybe hosszabb időt a tervezettnél – egyszerűen több tanárkollégát kell aznapra megszervezni.

Látva, hogy a feszültségek helyett kellő szakmai odafigyeléssel sikerül áthidalni egy olyan kritikus helyzetet, amire a kormány nem talált megoldást, önkéntelenül adódik a kérdés, hogy legalább szakmai konzultációra felkérték-e az AKG-t a tapasztalataik megosztására? A 35 éves múlttal rendelkező intézményt természetesen rendszeresen felkeresik a társintézmények, akár hasonló alapítványi iskolák. De arról nincs tudomása, hogy a mostani krízishelyzetben bárki is élt volna hozzájuk hasonló megoldással akár alapítványi, akár állami intézmény esetében – válaszolta a Hírklikk megkeresésére Horn György, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium vezetője…