Semjén Zsoltnak jutott a színházak kinyírásának a feladata

0

Semjén Zsolt nyújtotta be „a Nemzeti Kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről, valamint egyes kulturális vonatkozású törvények módosításáról” szóló törvényjavaslatot, amelynek értelmében megalakulnak a “Kultúrstratégiai Intézmények” minden szórakoztatóipari ágazatban.

Az előadó-művészeti ágazatban ezek a következők:

a Nemzeti Színház Közhasznú Nonprofit Zrt.,a Magyar Állami Operaház,a Budapest Operettszínház,a Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft.,a Müpa Budapest – Művészetek Palotája Nonprofit Kft.és a Honvéd Együttes Művészeti Nonprofit Kft.

Az alkotóművészeti ágazatban a Petőfi Irodalmi Múzeum.

A közgyűjtemény és emlékezetpolitikai ágazatban: a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár és a Magyarságkutató Intézet.

A népi hagyományok ágazatban pedig a Hagyományok Háza, a Néprajzi Múzeumés a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

A törvénytervezet szerint ezen intézmények működéséhez és feladatainak ellátáshoz szükséges forrást a központi költségvetés biztosítja, és ennek érdekében ötéves finanszírozási megállapodást köt ezekkel.

Megalakul a Nemzeti Kulturális Tanács, mely

“a kulturális ágazatok egységes kormányzati stratégiai irányításának szakmai alapjait biztosítja”.

A Tanács elnökét a kormány határozatában nevezi ki és menti fel. A Tanács tagjai: a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és a kultúrstratégiai intézmények vezetői.

A színházak fenntartása

A törvényjavaslat kimondja: a színházak működtetéséért a fenntartó a felelős. Az állam által fenntartott színházak működtetéséhez szükséges forrásokat a központi költségvetés biztosítja.

Az önkormányzati fenntartású színház működtetéséhez szükséges forrásokat az önkormányzat a saját költségvetéséből biztosítja.

Ha az önkormányzat a működéshez szükséges forrásokat teljes körűen nem biztosítja, az önkormányzat a kormányhoz közös működtetésre vonatkozó kérelmet terjeszthet elő a kormány által rendeletben meghatározott időpontig – áll a javaslatban.

A színház közös működtetésére irányuló megállapodásban a miniszter és az önkormányzat meghatározza – ideértve a vezetői kinevezés módját is – az intézmény közös működtetésének és működésének részletes szabályait; rögzíti a központi költségvetésből juttatandó támogatás és az önkormányzati támogatás mértékét.

Magyarán Kásler Miklósnak (vagy az aktuális EMMI-miniszternek) vétójoga lesz a vegyes finanszírozású színházak vezetőinek kinevezésében.

Mint arról beszámoltunk: ma este 6 órakor tüntetés lesz a Madách téren a törvénytervezet elfogadása ellen.

Forrás Nyugatifény