Sérült a magyarországi sajtószabadság David Kostelancik szerint!

0

Sérült a magyarországi sajtószabadság David Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének az ideiglenes ügyvivője szerint – írja a nepszava.hu. Röviden összefoglaljuk az ideiglenes amerikai ügyvivő által megfogalmazott fontosabb állításokat amiket tavaly év végén mondott el a MÜOSZ-ban.

  • A politikusok elszámolással tartoznak a polgároknak, adott esetben a sajtón keresztül.
  • A demokratikus kormányoknak nem szabad megpróbálniuk elhallgattatni a bírálóikat.
  • A magyar kormány benyomul a magyar médiába, a médiahatóság pedig nem gátolja ezt a térfoglalást.
  • A kormányoldal által bekebelezett sajtótermékeknél csorbul az újságírói és a szerkesztői szabadság, a tulajdonosok elvárják a kormány politikai preferenciáinak érvényesítését.
  • A kormány a hirdetések irányításával kedvez a kormánypárti sajtónak, a nem kormánybefolyás alatt álló kiadványoktól pedig eltéríti a hirdetéseket.
  • Egyes, a kormányhoz szorosan kötődő médiumok egy listát jelentettek meg olyan újságírókról, akik szerintük fenyegetést jelentenek Magyarországra nézve.

Talán nem csak nekünk tűnt fel, hogy a témáról megnyilvánuló kormánypárti politikusok a beszéd egyetlen állítását sem cáfolták – nehéz dolguk is lett volna azon a héten, amikor a frissen a kormányoldalhoz került napilap-portfólióban az új tulajdonosok megkezdték a leváltásokat, a miniszterelnöki sajtó-holdudvar kulcsembereire cserélve le a korábbi főszerkesztőket és vezető újságírókat. (A tulajdonosnak természetesen joga van a saját embereivel dolgozni, ám a piacon kiemelkedően sikeres kiadványok esetében a tömeges, politikailag irányított személycserék mögött nagyon nehéz szakmai indokot fölfedezni.)

 

(OLKT)