Shepherd: Ezt az írásomat tuti kevesen fogják olvasni, de azért leírom!

Juhász Zoli, Shepherd bejegyzése változtatás nélkül.

 

Az alábbiakat kevesen fogják elolvasni, a társadalomnak csak egy nagyon szűk rétege fogja érteni így sem a lájkok, sem a megosztások tekintetében nem számítok átütő sikerre.

A többségi társadalom korrekt jelzőszerkezetekben beszél a demokráciáról, együttműködésről, civilizációról, fejlődésről, miközben képtelen a demokrácia alapvetését kiszolgáló társadalmi kommunikációra és vitára, öncélú és önző, a civilizációt azonosítja a mobiltelefonok modernizációjával és a fejlődést úgy akarja elérni, hogy leszólja a tudást, hazugnak bélyegzi a tudományt, és kirekeszti a képzettséggel és szorgalommal rendelkezőket az átlagnak nevezett közhelyrendszerből.

A mai nap kísérletet teszek arra, hogy rámutassak mennyire csekély az érdeklődés a valós változásra, mennyire leszarják az emberek az alapvető függéseiket és mennyire kevéssé értik az őket körbe ölelő folyamatok logikáját.

Kimarkolok egy példát:

Fenntarthatóság.

Ez korunk ikonikus definíciója. Mindenki idézgeti miközben halvány sejtelem szintű elképzelése sincs róla, hogy mit jelent, mit szolgál, és egyáltalán mire való…

A fenntarthatóság nem szabályrendszer, nem szempontrendszer, nincsenek konkrét keretei, mert alapvetően egy attitűdöt, egy viselkedési normát testesít meg.

A fenntarthatóság az a viselkedési forma, ami feltételezi, hogy minden tetted a gyermekeid és unokáid fejlődése iránti felelősség hatja át.

Papírforma szerint a definíció így szól:

“A fenntartható fejlődés (sustainable development) olyan fejlődési folyamat, ill. szervezési elv, ami „kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”

Nos a fenti definíciót mindenki leszarja! MINDENKI. Van aki nagy ívben, mások (ide számítom magam is) kisebb mértékben.

Társadalmunk azzal áltatja magát, hogy fenntarthatósági törekvéseink vannak, de ez mára egy marketing bullshit lett, amivel eladhatnak neked új termékeket, hogy te abba az illúzióba ringathasd magad, hogy felelős szülő és nagyszülő vagy.

Pedig nem.

A Föld bolygon NINCS az ember által létrehozott fenntartható folyamat. Sehol!

A természet ezzel szemben önmagában hordozza a fenntarthatóságot, és elemi, biológiai, kémiai, fizikai, szinten minden pontján, minden rezdülésében fenntarthatóan üzemel, azaz a folyamatok amik a természetben zajlanak, kivétel nélkül és folyamatosan elismételhetők, ezek révén a fejlődés a populációkban töretlen (evolúció) és ennek alapvetései minden generációnak adottak.

Ott ahol ebbe az emberiség beavatkozik a fenntartható folyamat sérül, megsemmisül és ennek eredményeként a természet fenntartható folyamatai is sérülnek, azaz a természet az emberi beavatkozás miatt elvesztette egyes területeinek fenntartható képességét (melyet azonban, amint az emberi beavatkozás szünetel, vagy megszűnik) helyre tud állítani, azaz a fenntartható természetes folyamat nem megszűnik, hanem szünetel.

A természet fenntartható folyamatait a természeti körforgás névvel illeti a tudomány, és ennek része a víz kör, az oxigén és széndioxid, de akár a szénkör minden – eltérő idejű – ciklusa is.

Az ember által “feltalált” fenntarthatóság nem más, mint a természet mintarendszereinek és reprodukciós képességeinek másolásra vonatkozó elképzelése, azzal a különbséggel, hogy a természetben az energia és az entrópia világos célt szolgál, míg az emberiség folyamataiban a hulladék, azaz melléktermelés a cél, mert ha egy folyamatból kiemelünk egy elemet de azt nem pótoljuk, illetve stabilan és megváltoztathatatlanul torzítunk, akkor az adott természetes körforgás is sérül.

Az emberiség amikor hulladékot hoz létre, nem tesz mást, mint a nem fenntartható folyamat céltalan melléktermékeit halmozza fel, aminek első és legfontosabb eleme a Pénz.

A pénz alapvetően azt a célt szolgálja, hogy a körforgásból (fenntarthatóságból) kiszakítsunk úgy elemeket, hogy azok csak az emberiség és/vagy az egyén érdekeit szolgálják, azaz amikor termelünk nem a gyermekeink és az unokáink fejlődése, azaz az ennek alapot és biztonságot nyújtó természetes körforgás jár az eszünkben, hanem az, hogy vásárolni tudjunk, illetve fenntartsuk a vásárlási képességünket… BÁRMI ÁRON.

Ennek érdekében ha egy műanyag vacak, egy célt nélkülőző fogyasztási cikk, egy új és modernebbnek ható, a személyes vágyainkat pillanatnyilag kielégitő kütyü kerül a szemünk elé, akkor vásárolni akarunk és eldobjuk a korábbi az adott célt beteljesítő, korábban megvásárolt terméket és nem foglalkozunk se a korábbi, se a jelenlegi vásárlás előzményeivel, vagy következményeivel, csak az érdekel minket, hogy az igényeink teljesüljenek.

Mivel a fenntarthatóság (a természetes körforgás alapeszméje) sokkal kevésbé érdekel minket, mint egy új telefon, elmondható, hogy a gyermekeink és unokáink is kevésbé érdekelnek minket,. mint egy új telefon.

A napokban ezzel a nézettel és a folyamatokkal fogok foglalkozni azon 3-5 emberrel, akik érdeklődnek ez iránt a téma iránt és szeretnének valós időben, valós ismereteket szerezni, hogy felépítsék önmaguk fenntarthatósági háromszögét, ami a fenntarthatóság eszméje, a kényeszerek hatása és a szemléletváltás nehézségeinek tüzében érthető meg igazán.

Legközelebb felvázolok egy körkörös gazdasági modellt, majd lépésről lépésre elmondom, miként lehet olyan folyamatot építeni, ami meghagyja neked a vásárlás jogát, nem kér arra, hogy visszavegyél a fogyasztó elvárásaidból, ugyanakkor képes fenntartható rendszert létrehozva felelős módon szolgálni az elkövetkező generációkat.

🙂

Juhász Zoli

Ha nem tudod ki vagyok: www.juhaszzoli.hu
Ha segíteni akarod a csoportom munkáját az oktatás, vidékfejlesztés, társadalmi esélyteremtés témájában, akkor megteheted, katt ide: https://juhaszzoli.hu/adomany-adakozas-segitseg/