Shepherd: Külhoniak szavazásáról!

A külhoniak szavazásáról. Kell, avagy nem kell?

Elsorolok pár nevet!

Minden név egy valódi személyt takar!

Dönts!

3. Musztafa….

Menekültként érkezett az arab tavasz idején. Itt él, itt járnak a gyereki iskolába, megtanulta a nyelvünket, van véleménye a helyi ügyekről, segít Terikének a hatodikon, és morog ha kikap az Újpest és utálja a NAV-ot, mert feszt basztatják, holott 24 éve tisztességesen helytáll: büfét üzemeltet. Tíz éve magyar állampolgár. Szavaz.

4. Terike néni…

Az édesanyját, édesapját, nagyszüleit és a rokonai többségét elvitték az igazmagyarok koncentrációs táborba, és a testvérét három évesen beledobta Dunába egy vigyorgó nyilas keretlegény, mondván, hogy aki zsidó az nem magyar, Eljár szavazni. Pedig a szomszédja szerint élnie sem volna szabad!

5. Éva….

A Krisztián nevet adták neki a szülei, de valamikor hét évesen rájött, hogy a világ nem játékpuskákból és gombfoci bajnokságokból áll, hanem balettból és zenéből. Él a szavazati jogával, bár gyanakszik, hogy az ország se magyarnak, se embernek nem tekinti.

6. Zoli…

Több, mint 10 éve Angliában él. Magyar az anyanyelve, de elmondása szerint baromira semmi köze a magyar közélethez, mert Ő ma már Angliát tekinti az otthonának és köszöni, de nem akar beledumálni egy olyan ország belügyeibe, amit évente egyszer látogat meg, mint turista. Nem szavaz, mert jellemtelségnek tekinti.

7. Grísa

Nem beszél magyarul, Ukrajnában él. Nagyapja uradalmi kanász volt 1887-ben. Nagyanyja magyar kisnemesi család sarja. A második világháború alatt a megszálló csapatokkal együtt volt Budapesten és emlékszik milyen volt 45 tavasza. Hét éve Magyarországról kapja a nyugdíját. Annyit kértek tőle a barátai, hogy amikor kérik, akkor adja le a szavazatát. Magyar állampolgár.

8. Péter.

Marosvásárhelyi ács. Apja, nagyapja mind kemény, vidéki székelyek, csak ő költözött be a nagyvárosba. Magyarul beszél, dalol, létezik, politizál, látogatja a templomot. Soha nem járt Magyarországon! Magyar állampolgár. Mindig él a szavazati jogával. Nem érti, hogy miért beszélnek neki a facebookon Csaucseszkuról.

9. Benjámin.

Beceneve “Csoki”. Édesanyja 1970-ben érkezett Kubából fonólányként. Édesapja az Újpest gyapjúban dolgozott. Benjámin bőre sötétbarna, József Attila szavalóversenyt nyert, jelenleg magyartanár Csepelen. Magyar állampolgár. Szavaz. Gyerekként minden héten megverték a gyerekek, mert nem hasonlított rájuk. Ma a cigány gyerekeknek segít.

10. Lajos.

Magyarországon él. Szülei, dédszülei, mindenki Pesti. Angyalföldi! Imád pecázni, odáig van a pálinkáért, kedvenc kajája a pörkölt. Bajszos, pirospozsgás ember. Három gyereke van. Magyar állampolgár. Ötven évesen még soha nem szavazott! Utálja a politikát.

No comment!

Az első pont te vagy, a második pedig én! Mindenkinek van egy története!

Juhász Zoli

A külhoniak szavazásáról. Kell, avagy nem kell?