Shepherd: Talán itt az ideje, hogy le merjem írni, miként látom a jelenlegi miniszterelnöki jelölteket

Talán itt az ideje, hogy le merjem írni, miként látom a jelenlegi miniszterelnöki jelölteket. (ez szubjektív, azaz én látom így.) Örülök, ha érvekkel vitatod. ?

 

Jakab Péter
Úgy vélem az ő regnálása alatt sokat fejlődött a korábban szélsőjobboldali, neofasiszta célokat megfogalmazó Jobbik. Centralista jobbközép pártként ugyanakkor nem látok szilárd politikai értékrendet megfogalmazni és ez érthető is, hiszen eszméiben, ideológiai alapokban, a nemzeti öntudat kérdéseiben a Jobbik nagyon közel áll a Fidesz konzervatív felfogásához. Így kénytelenek a ködöt körbe-rajzolni és a párt érzelmi kohézióját olyan általánosságokra redukálni, amik az ellenzéki összefogás értékrendjét sugallják, azaz a legfőbb cél érdekében saját céljainkat hátrébb kell és lehet sorolni. (Ez amúgy dicséretes, de veszélyes is). Politikai programjuk, ha a korábbi éveket veszem alapul elsősorban érzelmi síkon rendezné a magyar gazdaság helyzetét. Kézzel fogható szakpolitikai ráció a korábbi évek nagy ívű programjaiban sem jelent meg. Jakab remek szónokká nőtte ki magát, a Kövérrel lefolytatott – nekem már kissé mesterségesnek ható – nyílt vitát könnyen fel meri vállalni, hiszen büntetéseit nem a saját, hanem a választók bizalma fizeti (volna annak a pénznek jobb helye is). Úgy vélem a fejlődése remekül halad, de amit folytat az nem szakpolitizálás, szimplán (sajnos) jobboldali populizmus, sok érzelemmel és napi politikával. Úgy gondolom ha nem csak hanggal, de ésszel is villantana (szerintem alkalmas rá), ha megmutatná mit képes szakmailag prezentálni, remek politikus lenne.

 

Karácsony Gergely
Számomra Ő testesíti meg a gyenge vezetőt. Politikai értékrendje homályos, cselekedeteit a lassú víz partot most elv jellemzi. Döntései – látszatra – nincsenek, állásfoglalásait szerintem senki sem képes komolyan venni. Az Atlétikai Csarnok, a Fudan, vagy Budapest projektjei kapcsán nyilvánvaló, hogy nincsenek meg azok a menedzseri (szakmai) képességei, amikre szüksége van az itt élő kétmillió embernek, és hitem szerint a legfontosabb oka ennek az MSZP, az anyapárt. (A PM számomra olyan mint a KDNP. Nevében létező, de a valód politikai értékmérésben nullával egyenlő politikai csoport.) Az MSZP jelen politikai, gazdasági, társadalmi jövőképe – szerintem nulla. Karácsony 99 mozgalma csodás neveket vonultat fel, de értékmérő elemzés alapján pont olyan semmitmondó erővé válhat, mint Márki Zay Péter MMM mozgalma. Úgy vélem sokan (én magam is) sokkal többet vártam tőle. Szeretném hinni, hogy van ettől több, markánsabb benne, és nem csak egy biciklista epigon rejtőzik egy olyan ember arca mögött, akit amúgy – emberileg – nagyon kedvelek, és aki közvetlen, jóindulatú lelke miatt Köztársasági elnöknek jobban el tudnék képzelni.

 

Márki Zay Péter
Utóbbi időben hozott döntései, szinte mind hibásak. Rosszul méri fel a közpolitikát, az emberek, a gazdaság, a társadalom igényeit és a legutóbbi jelöltje (Hegedüs Péter Balmazújváros polgármestere miatt) szerintem még bajba is fog kerülni. Hódmezővásárhelyen sem elég erős már, karaktere megosztó, politikai célkitűzései annak alapján amit tőle hallottam, nagyjából egy új Fidesz felépítését szorgalmazzák korrupció nélkül. Péter – magunk között szólva – nagyszerű fickó, és megtestesíthetné a a civil közfelfogás politikai szükségszerűségét, de ezt ő beáldozta a reálpolitika oltárán, ami némileg visszatetsző. Számomra érthetetlen az az útvonal, amit bejár, mert ez a cikázó, önmagát, identitását, vállalásait kereső politikai attitűd nem emeli szilárd választási opcióvá a személyét pedig egy-egy villanás erejéig képes államférfinak is látszani. Pártot kellett volna alapítania, erre mozgalmat épített. Szakpolitikai irányt kellett volna venni, erre influenszerré változott, mozgalmának irányt, célt, eszköztárat kellett volna szabni, erre az lett, amit ma látunk… Lássuk be ez nem nagyon jött össze. Ő az a remek adottság és képesség, amit az idő és a realitás megzabált. Elképesztően sokat vártam tőle a magyar politika megújulása terén és a végén… ezt kaptam. ?

 

Fekete Győr András
Fogalmam sincs mit keres ezen a listán. És nem azért nem írok róla, mert haragszom a Momentumra vagy ilyesmi, hanem azért, mert nem akarok sértő, vagy bántó lenni (ennél jobban.)

 

Dobrev Klára
Miatta leszek egyszer (talán) párttag. Ha a hibáiról beszélünk akkor a férje az. (Aki szerintem a ma élő legkeményebb politikus, de ez legyen az én keresztem). Nem vagyok DK-s, a szimpatizánsaiktól idegbajt kapok mert épp olyan elvakult fanatikusok tudnak lenni, mint a narancstálibok. De Dobrev!? A Klára? Napjainkban rengeteg eufemizmus él, és sok a bántó troll szóösszetétel.
Én is alkottam egy olyan általános definíciót, ami a nekem fontos szakmaiságot tükrözi:
“Ha egy politikai kérdésnek van legalább két tárgyalási, közlési, értelmezési tartománya és ezen tartományok részhalmazain belül a hideg reálszakmai megközelítést, elemzést, tárgyalást és a megvalósító cselekvést előbbre-valónak tekintjük, mint a populáris, könnyen ideologizálható, politikai módszereket, akkor a DOBREV ATTITŰDRŐL beszélünk.
Dobrev Klára – úgy vélem – a hazai SZAK és SZAKMAI POLITIZÁLÁS megteremtője lehet.

 

Juhász Zoli

 

Ui: Kérem senki se vegye kötelező érvényűnek a szavaimat, sem pedig kortesbeszédnek. Ez egy szubjektív, a saját meglátásaimat rögzítő leirat, amiből a hely hiánya miatt sok minden hiányzik.
Ha nem tudod ki vagyok, akkor www.juhaszzoli.hu